Artrose

 

​Wat voel je?

Bij het opstaan voel je niets bijzonders, maar in de loop van de dag komt de pijn opzetten. Die pijn ontstaat wanneer je door artrose aangetaste gewrichten gebruikt. Artrose kan gewrichten overal in het lichaam treffen, in de eerste plaats diegene die je het intensiefst gebruikt.

Wat is het?

Artrose is een gevolg van overbelasting en/of slijtage van het kraakbeen. Dat zachte weefsel verdeelt de impact van schokken over het hardere bot, dat op zijn beurt als schokdemper werkt. Wanneer er kleine gaatjes in het kraakbeen ontstaan, krijgt het bot te harde klappen. Als reactie daarop gaat het bot in de breedte groeien. Zo ontstaan benige uitsteeksels of papegaaienbekken.  Die irriteren op hun beurt het gewrichtskapsel, waardoor er zich vocht in het gewricht opstapelt en de temperatuur oploopt. Daardoor komen dan weer enzymen vrij die het kraakbeen nog sneller afbreken, met als gevolg grotere papegaaienbekken.

Behandeling

  • Is het gewricht warm en gezwollen door vochtophoping: leg er ijs op.
  • Voelt het gewricht alleen pijnlijk aan: houd het warm. Daardoor worden de kraakbeencellen beter gevoed.
  • Raadpleeg een sportarts en/of kinesist. Die leert je oefeningen en bewegingen waarmee je je spiergroepen onderling in evenwicht houdt en je gewrichten voedt. Een goed spierstelsel is de beste preventie tegen artrose.

Lees ook

 

Verschenen op 30 januari 2013 en herzien op 19 juni 2017 met medewerking van Vera De Groof, adviserend geneesheer (oorspr. Bron: dokter Luc Vanden Bossche, fysische geneeskunde, UZ Gent)

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230

Online advies

Voor al jouw vragen over gezondheid en welzijn.