Peesproblemen

 

​Wat voel je?

Soms begint het plots met een ‘kneep’ in de pees. Je pees wordt pijnlijk en dik, maar de pijn vermindert weer tijdens het sporten. De volgende dag is de pees heel stijf en pijnlijk, maar de pijn neemt af in de loop van de dag. Blijf je doorgaan, dan krijg je doorlopend pijn. De achillespees en de pols worden het vaakst getroffen.

Wat is het?

Door langdurige overbelasting wordt de pees almaar dikker en wijken de vezels ervan verder uiteen. Vroeger werden de termen peesontsteking of tendinitis gebruikt.  Vandaag hebben dokters het liever over een aandoening van het peesweefsel of tendinopathie. De pees is immers lang niet altijd ontstoken.

Diagnose

De pees voelt dik en hard aan bij betasting.  Een echografie is het beste beeldvormend onderzoek.

Behandeling

Oefentherapie onder leiding van een kinesist. Hij of zij zal je excentrische oefeningen aanleren. Dat zijn oefeningen waarbij je de betrokken spier gelijktijdig rekt en belast.

Opgelet

De pees laten immobiliseren of ontstekingsremmers gebruiken, heeft meestal niet veel zin. Inspuitingen met cortisone worden liefst vermeden. Ze verzwakken het bindweefsel, waardoor het risico op peesscheuren in de toekomst toeneemt.

 

Verschenen op 30 januari 2013 en herzien op 19 juni 2017 met medewerking van Vera De Groof, adviserend geneesheer (oorspr. Bron: dokter Luc Vanden Bossche, fysische geneeskunde, UZ Gent)

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230

Online advies

Voor al jouw vragen over gezondheid en welzijn.