Slijmbeursontsteking of bursitis

 

​Wat voel je?

  • zwelling en pijn bij bepaalde bewegingen en (slaap)houdingen
  • bij rust wordt het minder pijnlijk

Wat is het?

Een slijmbeursontsteking komt het vaakst voor aan de achillespees, de schouders, de zijkant van de knieën en vooral bij vrouwen aan de heupen. Een slijmbeurs is een holte gevuld met een beetje vocht, tussen een pees en de onderliggende botstructuur van een gewricht. Ze zorgt ervoor dat het gewricht zonder wrijving kan bewegen. We hebben heel veel slijmbeurzen in het lichaam. Een slijmbeurs kan geïrriteerd raken door allerlei vormen van overbelasting. Zoals een afwijkende stand van de benen, te nauwe schoenen, verkeerde werkhouding of -techniek en zelfs een harde stoot. Dan loopt ze vol met vocht, waardoor de omringende weefsels ingekneld en geïrriteerd raken.

Diagnose

Een echografie toont duidelijk de vochtophopingen.

Behandeling

Eerst ontstekingsremmers, maar daarmee verdwijnt het vocht niet altijd. Als dat niet helpt: inspuitingen met corticoïden. In extreme gevallen: de slijmbeurs operatief verwijderen.

Lees ook

 

Verschenen op 30 januari 2013 en herzien op 19 juni 2017 met medewerking van Vera De Groof, adviserend geneesheer (oorspr. Bron: dokter Luc Vanden Bossche, fysische geneeskunde, UZ Gent)

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230

Online advies

Voor al jouw vragen over gezondheid en welzijn.