Stressfractuur

 

​Wat voel je? 

Je hebt de hele tijd pijn. Ook in het dagelijks leven, bijvoorbeeld wanneer je de trap oploopt. Je kan de plaats waar het pijn doet heel precies met één vinger aanduiden. Het onderste derde van het scheenbeen wordt het vaakst getroffen, gevolgd door de middenvoetbeentjes.

Wat is het?

Een barstje in het bot, als gevolg van botvermoeidheid en ongetrainde spieren. Botweefsel wordt vooral aangemaakt op die plaatsen waar dat het meest nodig is: waar ons skelet vaak wordt belast door lichaamsbeweging. Daardoor wordt het sterker. Onze spieren beschermen onze botten tegen al te grote druk. Dat doen ze door zich op te spannen. Een spier die te weinig getraind of oververmoeid is, is niet opgewassen tegen haar taak. Onder de uitgeoefende druk buigt het bot door. Als je dan door de pijngrens heengaat om toch maar resultaat te boeken, kan het bot barsten.

Diagnose

Het verhaal van de pijn zet de dokter meestal al op het juiste spoor, samen met een manueel onderzoek. Soms brengt een gewone RX-foto voldoende duidelijkheid, soms is een botscan nodig.

Behandeling

  • Platte rust of gips zijn meestal niet nodig. Daarvan gaat je conditie nog meer achteruit.
  • Blijf zo actief mogelijk binnen je beperkingen. Stap eventueel tijdelijk met een kruk. Zwemmen mag ook, in het begin bijvoorbeeld met een plank tussen de benen. Ook fitness kan.
  • Bouw onder begeleiding van een sportarts of kinesist je spierkracht en uithoudingsvermogen geleidelijk aan terug op. Het duurt zo’n twee maanden voor je weer helemaal de oude bent.

Verschenen op 30 januari 2013 en herzien op 19 juni 2017 met medewerking van Vera De Groof, adviserend geneesheer (oorspr. Bron: dokter Luc Vanden Bossche, fysische geneeskunde, UZ Gent)

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230

Online advies

Voor al jouw vragen over gezondheid en welzijn.