Tenniselleboog

 

Wat voel je?

Pijn in de elleboog die soms uitstraalt naar de hand. De pijn kan zo erg worden dat je amper nog dagdagelijkse activiteiten zoals schrijven kan uitvoeren.

Wat is het?

Een verkeerde tennistechniek of een slecht gekozen racket veroorzaakt een heel grote spanning op de aanhechting van de pezen. Dat leidt tot pijn en ontsteking, die op de duur chronisch worden.

Diagnose

Meestal door echografie.

Behandeling

  • Pas je techniek aan.
  • Leer excentrische oefeningen om je spieren te versterken.
  • Kweek sterke onderarmspieren.
  • Zijn de pezen ontstoken, dan heb je ontstekingsremmers nodig.
  • Gebruik eventueel een kleine armbeugel tijdens het sporten of werken met de handen om de inwerkende krachten beter te verdelen.
  • Soms ontstaan inwendige verkalkingen. Ze kunnen van buitenaf vernietigd worden met een techniek die lijkt op die van de niersteenverbrijzelaar. Dit wordt niet terugbetaald en is redelijk duur.
  • Soms is immobilisatie met achteraf revalidatie nodig.
  • Als niets anders helpt, worden de aanhechtingen van de pezen operatief op een andere plaats vastgemaakt om de spanning te verminderen.

Soms verkeerde diagnose

Als een tenniselleboog heel hardnekkig is, kan er iets anders aan de hand zijn. Soms wordt de supinatorspier in de voorarm door het oefenen zo dik, dat een zenuw erdoor gekneld raakt. De klachten zijn bijna dezelfde als die van een tenniselleboog, maar de behandeling is helemaal anders. De beste manier om dit euvel te ontdekken is door middel van een EMG, een onderzoek dat de zenuwgeleiding meet. De behandeling bestaat in oefeningen om de zenuw los te maken en de spier te rekken. Soms moet de zenuw operatief vrijgemaakt worden. Niets doen kan leiden tot krachtverlies in de betrokken spier.

 

Lees ook het volledige dossier over de tenniselleboog.

Verschenen op 30 januari 2013 en herzien op 19 juni 2017 met medewerking van Vera De Groof, adviserend geneesheer (oorspr. Bron: dokter Luc Vanden Bossche, fysische geneeskunde, UZ Gent)

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230

Online advies

Voor al jouw vragen over gezondheid en welzijn.