Vermageringspillen

​Voor je start met vermageringspillen, weeg je best de voor- en nadelen af. Bovendien leert een vermageringspil je geen gezonde eetgewoonte aan.

 

​De laatste jaren zijn er heel wat vermageringspillen op de markt gebracht. De meesten hiervan werden terug uit de handel gehaald. De reden hiervoor? De vermageringspillen zorgden voor heel wat negatieve bijwerkingen, zoals hartinfarcten, beroertes, verhoogde bloeddruk, longaandoeningen, blindheid,… Sommige vermageringspillen konden zelfs een depressie uitlokken. In het ergste geval kon dit leiden tot een verhoogd risico op zelfmoord. 

Medicamenteuze behandeling heeft enkel zin bij belangrijk overgewicht en binnen een globale, multidisciplinaire aanpak in combinatie met aanpassing van de voeding, fysieke inspanning, gedragstherapie, ....

Vermageringspil o.b.v. orlistat

Er zijn vermageringspillen op basis van orlistat. Zoals Xenical, Orlistat Teva en Orlistat Sandoz, die enkel in een apotheek te bekomen zijn.

Werking orlistat

Geneesmiddelen op basis van orlistat worden genomen in combinatie met een calorie- en vetarm dieet. Orlistat remt het enzyme dat de voedingsvetten verteerd. Hierdoor wordt ongeveer 30% van de aanwezige vetten in de maaltijd niet opgenomen. Of met andere woorden, een gedeelte van de aanwezige vetten in de maaltijd komen onverteerd in de darm terecht en worden via de stoelgang onveranderd uitgescheiden. Dit kan zorgen voor vervelende bijwerkingen:

  • vettig rectaal verlies
  • diarree 
  • incontinentie
  • buikpijn, krampen,… 

Hoe meer vet er in de voeding zit, hoe groter de nevenwerkingen zijn.

Een ander nadeel is dat de diarree ervoor kan zorgen dat vet oplosbare vitaminen minder goed worden opgenomen. Op termijn kan dit zorgen voor een belangrijk tekort. Ook kan de doeltreffendheid van bepaalde geneesmiddelen afnemen. Denk hier bijvoorbeeld aan de anticonceptiepil. Door het gewichtsverlies kan het zijn dat de dosis van bepaalde geneesmiddelen aangepast zal moeten worden. De arts of de apotheker kan je hiermee helpen.

De vermageringspillen worden niet aangeraden bij lever-, pancreas- en/of nierproblemen. 

Andere vermageringspillen, -poeders, -drankjes  

Naast de apotheek verkopen ook dieetwinkels, natuurwinkels of reformwinkels hulpmiddelen om te vermageren. Deze hulpmiddelen hebben geen goedkeuring nodig om op de markt te komen. Ze worden niet beschouwd als medicijnen, maar eerder als voedingssupplementen. Denk hierbij aan vitaminen, mineralen en vezels. Deze zijn meestal van natuurlijke oorsprong, ze helpen je spijsvertering een vol gevoel te geven en/of laten  je lichaam meer energie verbranden.  In de meeste gevallen zorgen ze enkel voor vochtverlies, een langer of beter verzadigingsgevoel en/of een betere werking van de stoelgang.  Ze zorgen meestal niet voor een (blijvend) gewichtsverlies. 

Gewicht verliezen is niet alleen belangrijk. Nog belangrijker is het verloren gewicht te behouden. Wanneer je nu een hulpmiddel gebruikt of niet, je kan alleen maar je verloren gewicht behouden, indien je je eetgewoonte blijvend aanpast. Voor het starten met een vermageringspil, is het raadzaam de voor- en nadelen af te wegen. Bovendien zal het nemen van een vermageringspil je geen gezonde eetgewoonte aanleren.   

Lees meer over:

Verschenen op 24 mei 2012 en herzien op 14 maart 2016 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste en Alain Bourda, apotheker

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230