Afrodisiacum

Wat is eigenlijk een afrodisiacum? Welke voedingsmiddelen zouden de geslachtsdrift stimuleren? Werken ze echt?  Hieronder een antwoord op deze vragen.

 

Wat?

Afrodisiacum betekent letterlijk een geslachtsdrift stimulerend middel. Dit werd genoemd naar de Griekse godin Aphrodite of de godin van de vruchtbaarheid, de zinnelijke liefde en de schoonheid.

Enkele voedingsmiddelen die als afrodisiacum worden beschouwd

  • oesters, kreeft, kaviaar, truffels, diverse paddenstoelen zoals morieltjes en shii-take (mogelijk omdat het meer exclusieve ingrediënten zijn)
  • verschillende kruiden zoals peper, saffraan, kaneel, muskaatnoot, gember, kruidnagel, bonenkruid, lavendel, munt, marjolein
  • asperges, selder, artisjok en perzik (mogelijk vanwege hun vorm)
  • champagne, absintlikeuren (anijs) en diverse andere alcoholische drankjes
  • wild, orgaanvlees zoals niertjes en zwezeriken
  • duif en fazant (mogelijk vanwege hun ‘verliefd’ gedrag).
     

Andere middeltjes

Helaas zijn niet alle afrodisiaca onschuldig. Soms zitten er ook gevaarlijke bestanddelen in. Al van in de oudheid berucht is de ‘Spaanse vlieg’, de verpulverde overblijfselen van de canthariskever. Het middel stimuleert penis en vagina door het slijmvlies van de geslachtsorganen, blaas en urineleiders heel erg te prikkelen en zelfs te schroeien.

Bij mannen veroorzaakt het een pijnlijke en langdurige erectie, bij vrouwen een gezwollen clitoris. Enkel milligrammen kunnen al tot nierbeschadiging leiden, 30mg of meer tot een fatale coma!

Yohimbine is afkomstig van de bast van de West-Afrikaanse Yohimbeboom. Het heeft inderdaad een effect op de erectie en wordt gebruikt bij impotentie. Dat mag echter alleen onder medische begeleiding omdat de nevenverschijnselen gevaarlijk kunnen zijn. Zeker niets om zelf mee te experimenteren!

Werken afrodisiaca?

Of al deze afrodisiaca echt een fysiologische werking hebben, valt ten zeerste te betwijfelen. Tot nu toe kon van geen enkel afrodisiacum dat in de loop der eeuwen werd beschreven, een objectieve farmacologische werking worden aangetoond.

Moraal van het verhaal

Het enige afrodisiacum dat echt helpt is verliefdheid. Met zinnenprikkelend eten of een liefdeselixir zal je geen kei doen smelten. Koester je daarentegen tedere gevoelens voor elkaar, dan kan samen genieten van een heerlijke maaltijd je wel degelijk in de juiste sfeer brengen. Eten en zich voortplanten zijn immers primaire behoeften van de mens. Bovendien zijn het sensuele bezigheden waar alle zintuigen bij betrokken zijn. En van het een komt het ander. Een maaltijd mag nooit te zwaar zijn, want een overvolle maag zit toch maar in de weg. Het verteringsproces maakt je bovendien slaperig.

Nog twee tips :

  1. Overdrijf niet met alcohol. Een beetje neemt remmingen weg, maar bij overdaad valt alles plat. Of zoals Shakespeare al zei in Macbeth: “Het prikkelt het verlangen, maar remt de uitvoering."
  2. Knoflook werkt in twee richtingen: het geeft een onfrisse adem, maar bevordert de bloedsomloop en werkt stimulerend. Lookgerechten dus alleen als beide partners ervan houden.

 

Verschenen op 10 januari 2014 en herzien op 16 juli 2018 met medewerking van Claudia Fripont, webdiëtiste

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230