Feestelijk koken kan ook gezond

Je hoeft niet altijd een copieuze feestmaaltijd, vol roomgerechten en slagroomtaarten, te bereiden om je feestgasten heerlijk te verwennen. Verandering van spijs doet eten. En waarom deze keer niet eens iets origineler en gezond?

 

Tips die je feestmaaltijd gezonder maken:

  • Plaats soep op het menu. Ze vult de maag en levert weinig calorieën. Soep versier je met gesnipperde peterselie, korianderblaadjes, dille, bieslook of zeer fijne paprikastukjes. In miniversie past soep ook als aperohapje.
  • Volkoren deegwaren of bruine rijst bevatten veel meer vezels dan de witte soorten. Ze zorgen voor een betere darmtransit en leveren meer vitaminen en mineralen. Tegenwoordig vind je leuke vormpjes zoals strikjes, schelpen, gekrulde slingers … die je gerecht een feestelijk accentje geven.
  • Aardappelen bevatten veel vitamine C en voedingsvezels. Zowel de smaak als de vitaminen blijven beter behouden als je ze stoomt. Je kan zowel geschilde als ongeschilde aardappelen gebruiken. Een ongeschilde aardappel presenteert mooi als je die in aluminiumfolie in de oven gaar maakt. Wanneer je ze uit de oven haalt, kan nog een mooi strikje of andere feestdecoratie aan de blinkende folie vastmaken. Hoe lekker iemand een gerecht vindt, hangt immers niet enkel af van de smaak, maar ook van de presentatie.
  • Als je groenten stoomt in stoomzakjes of een stoomketel behouden ze beter hun vitaminen. Bijkomend voordeel is dat deze bereiding niet om extra vetten vraagt. Seizoensgroenten bevatten meer vitaminen en zijn meestal goedkoper. Laat groenten niet in water liggen, want zo verliezen ze meer vitaminen. Spoel ze af onder de kraan indien mogelijk.
  • Een saus maakt een feestgerecht wel smakelijker. Gebruik als basis groentekookvocht of magere ontvette bouillon. In de plaats van vette, moeilijk verteerbare room gebruik je beter magere of halfvolle melk, magere yoghurt of sojaroom.
  • Kook liefst met een zachte margarine, een vloeibare bereidingsvet of een olie. Dit zijn vetstoffen die minder verzadigde (= slechte) vetten bevatten. 1 eetlepel bereidingsvet per persoon in je warme maaltijd is een gezonde regel.
  • Kies je voor vis op je menu? Goede keuze! Zelfs de vettere vissoorten hebben een lager vetgehalte dan vette vleessoorten. Visvetten zijn goed voor hart- en bloedvatenstelsel.
  • Vlees hoeft echter niet altijd veel vet te bevatten. De magerste vleessoorten zijn onder andere biefstuk rundsvlees, kalkoenborst zonder vel, struisvogelsteak en –filet, filet van schapenvlees, paardenbiefstuk, schapenbout, kalfslapje, kalkoenbout zonder vel of varkensmignonette. Deze vleessoorten bevatten allemaal minder dan 2g vet per 100 gram.
  • Bereid je een maaltijd met alcohol? Voor een keer kan dit zonder schuldgevoel, want als alcohol verdampt levert hij veel minder calorieën.  Een marinade met wijn, azijn en kruiden geeft vlees een extra geurig karakter en meer smaak.
Lees meer over gezond koken:

Verschenen op 30 november 2011 en herzien op 26 oktober 2015 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230