Feestgerechten gezond of ongezond

Zijn de typische feestgerechten wel of niet gezond?
De voedingsmiddelen die vaak op de feestschotels terechtkomen, zijn niet zo ongezond als de meeste mensen denken. Hier volgt een overzicht:

 

​Oesters en schelpdieren

Deze zeevruchten zijn rijk aan eiwitten. Ze bevatten bijna geen vetten en leveren daardoor weinig calorieën. De aanwezige vetten zijn vooral onverzadigd en dus gunstig voor hart- en bloedvaten. 

Ze zijn aan te bevelen omdat ze rijk zijn aan magnesium en zink. De oester is vooral rauw zeer gewild bij de liefhebbers. Geserveerd met wat citroensap en brood, blijft het gerecht caloriearm. Uiteraard moet je dan ook matig blijven met de hoeveelheid boter op het brood. Het caloriegehalte stijgt wel wanneer je er een champagne-, kaas- of ander sausje bij serveert.

Kreeft

Ook kreeft is mager en rijk aan eiwitten. Kreeft bevat wel meer cholesterol dan de gemiddelde vis. Het is niet zozeer de cholesterol in een voedingsmiddel die de cholesterol in onze bloedbaan doet stijgen. Wel de verzadigde vetten of slechte vetten in onze voeding gaan de cholesterol in onze bloedbaan doen stijgen. Kreeft bevat weinig verzadigd vet, maar wel veel cholesterol. Kreeft mag dus gegeten worden door mensen met een verhoogd cholesterolgehalte. Wel beperken personen met cholesterol de kreeft best tot maximum 1 maal per 14 dagen. Omdat een te hoge inname van voedingscholesterol ook niet echt een aanrader is. Let wel op de sauzen bij kreeft. Heel vaak wordt hier mayonaise of cocktail bij gecombineerd. Deze sauzen zijn zeer vetrijk. Je kan ze wel vervangen door een saus op basis van lightroom, citroensap en verse kruiden.

Zalm

Zalm behoort tot de vette vissoorten. Gelukkig zijn dit wel de gezonde vetten en dus goed voor hart en bloedvaten. Wanneer je hier een normale hoeveelheid van eet, vallen de calorieën zeer goed mee.

Ganzenlever of foie gras

Ganzenlever bestaat uit 45% vet. Dit is bijna de helft. Het voordeel is dat hier meestal maar een kleine portie van gegeten wordt. Foie gras is een zeer rijke bron van ijzer, zink en vitamine A.

Kalkoen

Kalkoen is net zoals kip mager vlees. Het is uiteraard belangrijk dat je bij de bereidingswijze niet te veel vetstof of vette sauzen gebruikt.

Kerstgebak

De traditionele kerststronk bestaat uit biscuit en botercrème. Lekker maar zeer calorierijk. Wanneer je dit beperkt tot een zeer klein stukje en eventueel opdient met een verse fruitsla (mango, papaya, kiwi, litchi, sinaasappel) heb je al wat calorieën minder.

Chocolade

Chocolade is rijk aan vetten en suiker. 100g chocolade levert 500 tot 600 calorieën. 1 praline (20g) bevat 6g vet en 120 calorieën. Dit zijn de calorieën van anderhalve boterham! Door dit zo veel mogelijk te vermijden kan je heel wat calorieën uitsparen.

Alcohol

Ook dit zijn grote energieleveranciers. Een “glaasje drinken” bezorgt je gemiddeld een 70 tot 100 calorieën. Naarmate je drankje zoeter is of het alcoholgehalte stijgt, stijgen ook de calorieën. Bij feestelijke gelegenheden mag je jezelf een goed glas wijn of champagne gunnen. Het komt erop neer dat je de hoeveelheid die je drinkt goed in de gaten houdt. Gebruik alcohol niet om je dorst mee te lessen. Dit doe je best met water. Op die manier voorkom je dat je te veel alcohol drinkt.

Tips voor slanke feesten:

  • Schep je je bord niet te vol? Goed! Dan ben je ook niet verplicht om het puur uit beleefdheid leeg te eten.
  • Drink zo veel mogelijk water voor, tijdens en na de maaltijden.
  • Ook gemengde salades kunnen de feesttafel opvrolijken. Met magere platte kaas of magere yoghurt kan je tal van sausjes bereiden.
  • Overal pralines of snoep op de tafel maken je dik. Kerstbollen in een schaal zijn geen caloriebommen, maar wel een mooie decoratie.
  • En wat dacht je van beweging als toemaatje? Met een stevige wandeling verbruik je meer calorieën dan wanneer je voortdurend blijft zitten.

Verschenen op 22 oktober 2014 en herzien op 16 juli 2018 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230