Liefde en eten

Al heel lang probeert de mens door middel van eten, kruiden en toverdrankjes het liefdesvuur aan te wakkeren. Bestaan lustbevorderende middelen wel echt? Door de eeuwen heen hebben mensen gezocht naar stoffen die hen betere seksuele prestaties kunnen bezorgen.

 

Versterken voedingsmiddelen seksuele prestaties?

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat een bepaald voedingsmiddel stimulerend werkt op de seksuele prestaties. Wel zijn sommige in het algemeen goed voor de gezondheid en de vruchtbaarheid, omdat ze veel vitamines en mineralen bevatten, of omdat ze de bloedsomloop, de klieren en het zenuwstelsel stimuleren. Oesters bijvoorbeeld, zijn een belangrijke bron van zink, een mineraal dat onder andere nodig is voor de productie van sperma en voor de hormonale stofwisseling. Er bestaan wel meer zinkbronnen zoals pompoenpitten en volkorengranen, maar die zien er niet zo opwindend uit. Bovendien zijn oesters duur en komen ze net zoals Afrodite uit de zee.

Ginseng wordt in het verre oosten aangeprezen. Het stimuleert het gehele lichaam, geeft meer energie en versterkt het weerstandsvermogen. De ginsengwortel lijkt bovendien op een mens – met een romp, twee armen en benen – dus zou het eten ervan de viriliteit verhogen. Vitamine E heeft de bijnaam ‘seksvitamine’ gekregen omdat het van mannen en vrouwen betere minnaars zou maken. Je hoeft echter niet meteen naar de apotheek te rennen: als je gezond en vers eet, krijg je vanzelf genoeg binnen.

Liefde is de drug

Wanneer we verliefd zijn, worden neurotransmitters (informatiemolecules) zoals endorfine en fenylethylamine afgescheiden. Fenylethylamine is de verliefdheid - neurotransmitter. Het is familie van amfetamine. De fysieke verschijnselen van verliefdheid lijken dan ook op die van druggebruik. Wanneer het voorwerp van je liefde voor je staat, gaat je hart driemaal sneller kloppen. Er wordt meer bloed gepompt naar je wangen en seksuele organen, en je voelt vlinders in de buik. Dat blijft echter niet eeuwig duren.

Sommige mensen zijn zo verslaafd aan de liefde, dat ze van de ene in de andere relatie stappen om weer even high te zijn. Een gebrek aan fenylethylamine komt voor bij depressieve mensen.

Feromonen

In de voortplanting van dieren spelen feromonen een belangrijke rol. Dat zijn chemische boodschapperstoffen die afgescheiden worden door de zweetklieren en aangeven dat de producent ervan bronstig is. Om ze op te vangen hebben dieren een sensor aan het begin van de neus, het vomeronasaal orgaan.

Ook wij hebben zo’n orgaan en produceren feromonen, maar bij ons is hun rol veel beperkter. Ons intellect en onze gevoelens spelen immers ook een rol. Wij willen iemand met wie we met succes kinderen kunnen grootbrengen, en zoeken daarom in een partner naar eigenschappen die we kennen van onze ouders. Via de feromonen zouden we echter informatie inwinnen over elkaars immuunsysteem, en op die manier diegene vinden met het systeem dat het beste bij ons past. Tegenwoordig kan je feromonen op het internet kopen, maar of ze iets uithalen is maar de vraag. Uit proeven blijkt dat ze ten hoogste mensen wat vriendelijker tegenover elkaar stemmen.

Opwindende eetwaar van vroeger

In patriarchale samenlevingen waren de fallus en zijn prestaties heel belangrijk. Een man moet immers kinderen verwekken, liefst van het mannelijk geslacht, voor zijn eigen aanzien, om de macht van de familie te behouden en de erfopvolging te garanderen. Aangezien die fallus wel eens dienst weigert, is hij zijn toevlucht gaan zoeken tot hulpmiddeltjes, de zogenaamde afrodisiaca. Het woord ‘afrodisiacum’ is afgeleid van Afrodite, de Griekse godin van de liefde, die geboren werd uit het schuim van de zee nadat de afgesneden geslachtsdelen van Uranus erin gevallen waren.

Tal van voedingsmiddelen hebben om uiteenlopende redenen de faam dat ze de geslachtsdrift bevorderen. Vroeger dacht men dat de natuur via het uitzicht van planten aanwijzingen gaf over de geneeskrachtige werking ervan. Heel wat fruit en groenten werden dan ook tot afrodisiacum uitgeroepen, omdat hun vorm de mannelijke of vrouwelijke geslachtsorganen suggereert. Zoals wortel, prei en selder, asperge, banaan, pruim, perzik en knoflook. Okra en fenegriek hebben een slijmerig sap. Volgens Romeinen en Grieken verhoogden ze daarom de zaadproductie. Vanille ontleent dan weer haar naam aan het Spaanse vainilla, ofwel vaginaatje, naar de vorm van de gedroogde stengel.
Een ander gebruik is het eten van de genitaliën van potente beesten zoals stieren en rammen, in de hoop dat die eigenschap overgaat op de eter.
Recept uit de Kamasoetra: sesamkorrels, herhaaldelijk geweekt in melk waarin bokkentestikels werden gekookt. Dezelfde redenering gaat op voor neushoornpoeder: de neushoornstier kan urenlang paren, een reputatie die de soort ondertussen bijna fataal is geworden.
Ook dure en exotische voedingsmiddelen hadden de naam de minnedrift aan te wakkeren. Hoe zeldzamer en prijziger, des te beter moest het wel werken. Zo werd de tomaat in Europa geïntroduceerd als “pommo d’amore”, de liefdesappel die het liefdesspel zou verlengen. Zelfs de aardappel had ooit een sexy imago.
Vooral intens smakende en prikkelende specerijen zoals saffraan, kaneel, koriander, gember en peper zouden ware wondermiddelen zijn. De meeste ruiken ook lekker, waardoor ze een vieze adem wat kunnen camoufleren. Geen gering voordeel in een tijd toen de tandheelkunde nog niet bestond.
Dan is er tenslotte het placebo-effect: als je erin gelooft, heb je meer kans dat het werkt.

Verschenen op 30 mei 2012 en herzien op 23 februari 2016 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230