Snoep van de sint

Hoe kan je de sint laten komen en toch nog je kind laten snoepen op een gezondere manier? Hier volgen enkele tips:

 

Koop niet te veel snoep

Een belangrijke stap in een gezonde eetgewoonte zijn de ‘aankopen’. In september vind je in heel wat winkels al snoepgoed van sinterklaas. Het is zinloos om een voorraad snoepgoed in te slaan. Best koop je dit enkel op het moment dat je het nodig hebt. Koop niet te veel aan, want kinderen krijgen heel vaak op verschillende plaatsen snoepgoed.  

Geef eens iets anders

De sint kan ook gezonde dingen in de schoen stoppen. Denk aan een mandarijn, een appel, een klein speelgoedje, een kleurrijke pen, een mooi potlood,… 

Koop liever kleine verdeelbare porties dan een grote

Een stuk van een grote speculaas levert meer vetten en suikers dan een kleine speculaas. Bovendien heb je bij kleinere speculaas een beter zicht op de portie-inname. 

Kies voor de minder calorierijke snoepjes

Schuimpjes/guimauve bevatten bijna geen vet maar wel veel suiker. Per schuimpje heb je ongeveer 15kcal.

Nic nac koekjes heb je onder 2 vormen. De zogenaamde letterkoekjes en de gesuikerde nic nac koekjes. Dit is een krokant rond koekje voorzien van een speels en gekleurd suikertopje. Je vindt ze in verschillende kleuren: wit, roze, geel,…

Je kan de koekjes in een beperkte hoeveelheid aan de kinderen geven. Een kleine portie levert niet zo veel calorieën. Zie de onderstaande tabel.

Soort snoep
Calorieën per stuk (tenzij anders vermeld)
2 mandarijnen
49
1 appel
65
Speculaas (klein, 6.25g)
30
Speculaas brok (80g)
354
Schuimpje/guimauve
15
Nic nac letterkoekjes
25 stuks = 121kcal
Gesuikerde nic nac koekjes
12 stuks = 123kcal
Chocoladeletter groot (135g)
740
Chocoladeletter klein ( 65g)
360
Chocoladecent
32
Marsepein figuur (25g)
110
Marsepein staaf (25g)
128
 

Chocolade en marsepein zijn de grootste caloriebronnen

  • Pure chocolade is iets gezonder dan witte of melkchocolade. Maar in calorieën is er maar een zeer klein verschil. Chocolade met noten is het calorierijkst, maar wel het gezondst. Omdat noten een belangrijke bron zijn van onverzadigde of goede vetten.
  • Chocoladeletters zijn ‘in’ tijdens deze periode. Een kleine chocoladeletter levert ongeveer 360kcal. Een grote ongeveer 740kcal. Een kleine letter is vergelijkbaar met 2 tot 3 sneden brood met beleg en een grote letter met een goed bord warme middag. Een ganse letter ineens opeten is dus geen aanrader. Beter is de letter in kleine stukjes verdelen. Je kan een stuk ervan aanbieden bij de boterham of als nagerecht bij de warme maaltijd.
  • Chocoladecenten zijn klein en gemakkelijk te doseren. 1 chocoladecent levert ongeveer 32kcal.
  • Marsepein figuurtjes zie je ook heel vaak. Ook marsepein is een belangrijke energieleverancier. Het voordeel is wel dat marsepein gemaakt is van amandel. Hierdoor zijn de aanwezige vetten vooral goede of onverzadigde vetten.
  • Staven van chocolade en marsepein zijn ook caloriebommen. De staaf dus best in kleinere stukken verdelen.

Besluit

Laat je kind genieten van het sinterklaasfeest. Chocolade, marsepein en ander snoepgoed mag dan wel eens. Let erop dat er niet te veel ineens gesnoept wordt en dat de sint ook eens fruit (mandarijnen, appels,…) brengt in plaats van snoep . Belangrijk is dat je kind een gezonde voedingsgewoonte aanhoudt en dat het geen maaltijd of gezond tussendoortje laat vallen om (meer) te kunnen snoepen. 

Verschenen op 10 november 2011 en herzien op 26 oktober 2015 met medewerking van Claudia Fripont, diëtist

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230