Gezond frituren

​Gezondere bereiding van frieten: welke frituurolie, aardappelen en hoe ze bewaren?

 

​Frietjes hebben niet zo'n gezonde reputatie. Maar nu en dan mogen frietjes wel eens op het menu. Lees hieronder hoe je ze gezonder en lekker kan bereiden.  

Gezonde frituurwijze

  • Verwarm het frituurvet pas op net voor het frituren. Laat de friteuse niet nutteloos aan staan.
  • Frietjes met de hand of machine snijden, goed spoelen in water, daarna droog deppen.
  • Voorbakken op 140° à 160°, tweede bakbeurt maximum 175°.
  • Niet te veel frietjes in het mandje gooien. De temperatuur van de olie daalt hier door te fel. De frieten schroeien dan niet goed toe en slorpen veel vet op.
  • Gefrituurde frietjes laten uitlekken op absorberend papier.

 

Bewaring

  • Bewaar het afgekoeld frituurvet op een koele en donkere plaats.
  • Haal de verbrande restjes uit het frituurvet. Doe je dat niet, dan verbranden deze restjes de volgende keer dat je frituurt en dat is heel ongezond.
  • Vervang frituurvet na 6 à 8 bakbeurten.

Goede frituurolie

De beste keuze is frituurolie met een gezonde vetzuursamenstelling. Plantaardige frituurolie, gewonnen uit vruchten en zaden van planten, is van nature rijk aan onverzadigde vetzuren.

Voor krokante, sappige frietjes moet je regelmatig het frituurvet verversen. Oud frituurvet zorgt voor een minder lekkere smaak en maakt de frieten duidelijk vetter. Het telkens opnieuw opwarmen en afkoelen veroorzaakt afbraakproducten in het frituurvet. Onderzoek toont duidelijk aan dat die slecht zijn voor de gezondheid.

Kortom, zowel voor de smaak als voor de gezondheid moet frituurvet regelmatig ververst worden. Je ziet zelf met het blote oog wanneer dat moet. Het is tijd voor een nieuwe fles wanneer het vet donkerder en stroperig wordt en wanneer het sterk begint te ruiken. Dit is na zes tot acht bakbeurten. Ook wat je frituurt heeft belang. Beignets van vlees en visproducten maken het frituurvet sneller vuil. Daardoor moet je het frituurvet sneller verversen dan wanneer je aardappelbereidingen frituurt.

Aardappel

Het ene aardappelras leent zich beter tot frituren dan het andere. Ook de bewaring speelt een rol. Aardappelen die te koel worden bewaard verzoeten, wat zorgt voor bruinere frietjes. Is de bewaartemperatuur te hoog dan gaan ze sneller doorschieten. Het beste is dus de aardappels bewaren in een koele en donkere (om groenkleuring te vermijden) plaats.

Dikke friet beter dan dunne

Wist je dat ook de snit van de friet belangrijk is? Fijn gesneden frietjes slorpen veel meer vet op dan dik gesneden frietjes. Dat is ook de reden waarom chips zo calorierijk zijn.

Passen frieten in gezonde voeding?

Frietjes zijn dikmakers. Ze bevatten veel meer calorieën dan een simpele gekookte aardappel. We eten er ook meer van.

Een keer per week frietjes eten kan weinig kwaad. Combineer ze met magere vis of vlees en serveer er een stevige portie salade of bereide groenten bij. Ketchup, mosterd en pickles zijn beter als begeleidend sausje. Ze bevatten minder vet en calorieën.  

Wat met ovenfrieten of frieten in een actifry?

Ovenfrieten zijn minder vet. Meestal worden hiervoor diepvriesfrieten gebruikt. Diepvriesfrieten worden enkel voor-gefrituurd in het bedrijf.  Daarna gaan ze thuis de oven in. Tegenwoordig bestaat er een nieuw toestel namelijk een actifry. Hierin kan je frieten bakken met maar 1 eetlepel olie. Indien je hiervoor voor-gefrituurde frieten aankoopt, gaan je frieten uiteindelijk minder vet bevatten dan wanneer je deze in de frituurketel bakt. Indien je zelf de frieten snijdt en de frieten bakt met 1 eetlepel olie, heb je enkel de calorieën van de aardappel en de eetlepel olie.

Je kan ook zelf ovenfrietjes maken, dan heb je nog minder calorieën (indien je weinig olie gebruikt over de frieten). Dat kan door de frieten eerst te koken of rauw te bereiden in een oven van 180 graden.

Recept : Verse ovenfrieten met minder vet

Ingrediënten (2 personen):

  • 5 vastkokende aardappelen (ongeveer 350g)
  • Zout
  • 2 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze:

  • Schil de aardappelen en snij ze in frieten.
  • Kook deze frieten 5 tot 10 minuten in kokend water. Ze moeten bijna gaar zijn.
  • Giet het water af als de frieten klaar zijn met koken.
  • De frieten kunnen een beetje droog gedept worden met een propere theedoek.
  • Doe de frieten terug in de kookpan. Voeg hierbij de 2 eetlepels olijfolie en wat zout. Meng de frietjes samen met de olie en het zout voorzichtig door elkaar.
  • Leg op de bakplaat een stuk bakpapier.
  • Schep de frieten op het bakpapier en zorg ervoor dat de frieten niet op elkaar liggen.
  • Zet deze frieten in de oven op 220 graden.
  • Na 10 minuten kan je voorzichtig de frieten eens draaien.
  • De frieten hebben ongeveer 25 tot 30 minuten baktijd nodig.

Dit recept is geschikt voor :

  • vermageringsdieet
  • cholesterolverlagend dieet
  • diabetesdieet
  • vezelrijke voeding

210 kcal per portie, 37.5g KH of 2.5 KH ruilwaarde

 

 

 

 

Verschenen op 31 mei 2012 en herzien op 25 april 2016 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230