Koken met tajine

Met deze Marokkaanse pot kan je gezond koken. De voordelen, gebruikwijze en recepten voor de tajine vind je hier.

 

​Wat is de tajine?

Zowel het gerecht als de pot waarmee de maaltijd bereid wordt, noemt men tajine. Het is een Marokkaanse pot van klei. Deze bestaat uit 2 delen: een lage aardewerken schotel en een hoog kegelvormig deksel. Vooral suddergerechten worden met een tajine klaargemaakt. De meeste groenten kunnen erin bereid worden, samen met aardappelen, rijst couscous en vlees of vis.

Wanneer je gebruik maakt van specerijen en kruiden zoals koriander, munt, sesamzaadjes,… geef je een typisch Marokkaanse toets aan het gerecht. Door de langzame bereidingswijze kunnen de smaken zich goed vermengen.

Voordelen van koken met de tajine:

  • Het materiaal van de pot (klei) verdeelt de warmte langzaam en gelijkmatig. Hierdoor wordt de warmte ook langer vastgehouden.
  • Het kegelvormig deksel zorgt ervoor dat de condens telkens terugvalt in de schotel. Op deze manier worden stoom, sappen en smaak beter bij elkaar gehouden.
  • Het gaarproces verloopt van binnen naar buiten.
  • Het garen gebeurt vooral in eigen kookvocht. Hierdoor is er minder bereidingsvet nodig.
  •  

Gebruik van de tajine

  • Een tajine kan je gebruiken op een gasfornuis (best gebruik je een vlamverdeler), een  elektrisch fornuis, een keramische kookplaat, in de meeste ovens en op een houtskool of houtvuur buiten. De meeste tajines zijn niet geschikt voor de vaatwasser. Was ze na gebruik met een beetje zeepsop af. 
  • De pot kan bij hoge temperaturen barsten. Je kan dit voorkomen door de tajine 24 uur voor het eerste gebruik te laten weken in water (volledig ondergedompeld, zowel de schaal als het deksel). Daarna smeer je de tajine in met zonnebloemolie aan de binnenkant van de schaal en het deksel. Zet de tajine daarna op een laag vuurtje en verwarm de pot een uurtje voor. De olie trekt zo in de pot en de tajine kan nu telkens opnieuw gebruikt worden. 

Is koken met de tajine gezond?

Het gebruik van een tajine past binnen een gezonde voeding. Je kan een bereiding maken zonder vetstof. Toch is een beetje vetstof  elke dag nodig. Je mag dus een kleine hoeveelheid bereidingsvet toevoegen aan het gerecht. Best maak je gebruik van gezonde vetten, zoals olie (bijvoorbeeld olijfolie) of een zachte/vloeibare margarine.

De ingrediënten die gebruikt worden bepalen mee of het gerecht gezond is. Best kies je voor magere vleessoorten, gevogelte of vis (zowel magere als vette vis passen binnen een gezonde voeding). Combineer dit met veel groenten en aardappelen. De aardappelen mogen maximum één maal per week vervangen worden door rijst, couscous of pasta.

In een tajine kan je ook zoetzure gerechten bereiden. Beperk in dat geval de suiker of vervang de suiker door een hittebestendige zoetstof.

Recepten met tajine:

Verschenen op 16 juli 2009 en herzien op 24 juni 2015 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230