Koken zonder zout

Nog wat peper en zout toevoegen en het gerecht kan worden opgediend. Zo eindigt ons kookritueel dagelijks. Wat dacht je ervan om het zout aan de kant te laten staan en eens voor andere smaakmakers te gaan?

 

Bereidingen

​Groentesoep

Het is perfect mogelijk een heerlijke soep te maken zonder het klassieke bouillonblokje. Laat je groenten niet te lang koken zodat ze hun smaak behouden. Groenten met een uitgesproken smaak zoals prei, selder en ajuin zijn een echte oppepper voor je soep. Ideale kruiden zijn peterselie, kervel, bieslook, tijm, laurier en bieslook.

Aardappelen en pasta

Aardappelen hoeven zonder zout niet flauw te zijn. Probeer eens tijm, salie, peterselie, nootmuskaat of marjolein. Bij puree kan je een stuk knolselder mee pureren.

En wat met pasta? Een klein beetje zout in het kookvocht doen, zal toch niet zo veel kwaad kunnen? Het water wordt toch weggegoten. Als je de saus echter voldoende op smaak brengt met andere kruiden, is ook dat beetje zout in het water niet nodig. Volkoren pasta heeft meer smaak dan de witte variant. Basilicum, rozemarijn, oregano, tijm, paprikapoeder en peper zijn goede pastakruiden.

Vlees en vis

Met de juiste bereidingswijze, smaakt vlees op zich al goed. Kip en gevogelte kan je nog een extra smaakje geven met dragon, rozemarijn, salie of tijm. Voor ander vlees gebruik je beter tijm, rozemarijn, salie of laurier. Een andere optie is je vlees marineren in (balsamico)azijn, citroensap of wijn, olijfolie, laurier, look en peper. Een kwartiertje is al genoeg voor een extra smaakje, maar het is nog beter om het vlees enkele uren te laten trekken in de marinade.

Dille, dragon, koriander, laurier en salie doen je vis dan weer beter smaken. Ook citroensap, witte wijn, tomaat, ajuin, prei en look zijn prima smaakmakers voor vis. Door vis te stomen, blijft veel van de natuurlijke smaken behouden. Wil je de vis bakken, gebruik dan olijfolie, die bevat geen zout.

Groenten

Rauwe groenten hebben erg veel smaak van zichzelf. Om zo weinig mogelijk smaakstoffen te verliezen, kook je ze best niet te lang. Je kan ze ook bakken in olijfolie, dan blijven smaak en vitaminen goed bewaard. Ook bij stomen blijft de meeste smaak behouden. Diepvriesgroenten zijn een goed alternatief. Er is geen zout aan toegevoegd, tenzij het bereidingen zijn (spinazie met crème, rode kool met appeltjes, …).

Zowat alle kruiden kan je met groenten combineren. Tijm, rozemarijn en oregano zijn bijvoorbeeld ideaal voor paprika’s en aubergines. Peterselie fleurt je wortelen op en basilicum je tomaten. Laurier en peterselie zijn dan weer lekker bij alle koolsoorten.

5 gram zout

Koop geen kant-en-klare sauzen, deze bevatten erg veel zout. Hetzelfde geldt voor sausbinders. Fruit een ajuintje, een teentje knoflook of champignons met het vlees mee om een lekkere jus te krijgen. Bij je groenten kan je een dressing maken met azijn, olie, peper, kappertjes en een hoop kruiden. Let op met kruidenmengelingen (bv. spaghetti- of viskruiden). Hier wordt vaak veel zout aan toegevoegd.

Zout zorgt voor smaak, maar jammer genoeg ook voor een hoge bloeddruk. Zout bevat natrium en dat is de grote boosdoener. Een hoge bloeddruk merk je niet meteen, terwijl het wel langzaam maar zeker je hart en bloedvaten aantast.

Een volwassene eet best niet meer dan 2 gram natrium per dag. Dit komt overeen met 5 gram zout. Heel wat voedingsmiddelen bevatten van nature al voldoende zout. Ook voeding waar we het niet van zouden verwachten zoals koekjes of ontbijtgranen. Daarom strooien we best niet te veel extra.

Met kruiden mag je voor een goed smaakeffect zeker een royale theelepel gebruiken in plaats van een snuifje. Bij scherpe kruiden als chilipoeder of cayennepeper gebruik je best maar een mespuntje als je het gerecht eetbaar wil houden.

Meer informatie

Lekkere recepten zonder zout.

Verschenen op 8 november 2010 en aangepast op 27 oktober 2015 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230