BMI betrouwbaar voor ouderen?

Is de Body Mass Index een betrouwbare maat voor de hoeveelheid vet bij ouderen?
Uit een VUB onderzoek blijkt dat de BMI onbetrouwbaar is als maat voor de totale hoeveelheid lichaamsvet bij senioren. Bovendien verschaft BMI geen inzicht in de vetverdeling binnenin het lichaam.

 

​Wat is anders bij ouderen?

Het medisch gebruik van de Body Mass Index (BMI) als maat voor de gezondheid is onder meer gebaseerd op zijn verband met de totale hoeveelheid lichaamsvet. Naarmate je veroudert, worden delen van magere weefsels (spier, bot, huid, inwendige organen) vervangen door vet. Senioren verliezen ongeveer een halve kilogram spier per jaar, maar hun vetpercentage neemt intussen met ongeveer één procent toe. Deze verandering in lichaamssamenstelling wordt beïnvloed door de voeding, fysieke activiteit, hormonen en medicatiegebruik. De BMI is daarom mogelijk ongeschikt als screeningsmethode voor de gezondheidstoestand van senioren.

Onderzoek over BMI bij ouderen

Ondanks het verband tussen de totale vetmassa en de BMI kan de vetmassa slechts bij een kwart van de senioren op correcte wijze voorspeld worden. Bovendien toont recent onderzoek aan dat de verhouding tussen vetmassa en spiermassa belangrijker is dan gewicht op zich. Spiermassa beschermt tegen fysieke verzwakking. Anderzijds schaadt vetmassa in en rond de inwendige organen de gezondheid. Grootschalig onderzoek toont ook aan dat senioren met een beetje overgewicht langer leven dan (te) magere senioren. Dit kan mogelijks verklaard worden doordat actieve senioren spiermassa behouden.

Conclusie 

Dit wil zeggen dat de BMI onbetrouwbaar is als maat voor de totale hoeveelheid lichaamsvet bij senioren. Daarom dient men meer precieze methodes te gebruiken in de bepaling van de lichaamssamenstelling bij senioren.

Verschenen op 12 juli 2013 en herzien op 6 februari 2017 met medewerking van Prof. dr. Aldo Scafoglieri, Faculteit Geneeskunde en Farmacie, Vrije Universiteit Brussel

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230