Buikomtrek of BMI?

​Je buikomtrek en BMI geven aan hoe gezond je gewicht is. Correct meten is hierbij belangrijk.​

Gezond gewicht

Je gewicht meten: BMI en buikomtrek​​

Het getal op je weegschaal zegt hierover niet genoeg. Want ook je lichaamsbouw en de hoeveelheid vet, of de plaats waar je vet zich opstapelt spelen een rol. Overgewicht benadeelt de gezondheid. Een te zwaar lichaam loopt meer risico op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes. Waarschijnlijk zelfs op bepaalde vormen van ka​nker. 

Er zijn twee populaire manieren om te meten of je gewicht je gezondheid bedreigt:

  • De BMI of de Body Mass Index: is een gewicht-lengte verhouding. 

  •  

  • Het meten van je buikomtrek: geeft een zicht op de vetverdeling over je lichaam. 

Wat kiezen: buikomtrek of BMI?

De beiden zijn geschikt om gezondheidsrisico’s bij het verzwaren te meten. Begin met de BMI, maar ook de taillemeting is nodig voor een goede risicoscreening. Want om de kans op ziekten zoals diabetes te voorspellen is de buikomtrek een krachtiger instrument dan de BMI. En dit geldt vooral bij mensen met een BMI tussen 25 en 35. Waarom? Ligt de BMI hoger dan 40, dan is het gezondheidsrisico al zo groot dat het niet veel meer uitmaakt waar het vet zich precies opstapelt. 

Te zwaar?

Praat erover met je huisarts. In sommige gevallen doen zelfs bepaalde soorten medicatie je gewicht toenemen. Wat je nog kan doen? Eet iets minder van calorierijke producten zoals snacks, koekjes of vet vlees. En geniet meer van caloriearme producten zoals groenten, fruit en vezelrijke granen. Drink veel water. En beweeg! 

BMI meten

BMI: hoe meten?

BMI = je lichaamsgewicht gedeeld door je lichaamslengte in het kwadraat.

Voorbeeld: Voor een vrouw van 56 kg en 1,63 m groot is de BMI = 56 : (1,63x1,63)= 21,08. In de onderstaande tabel lees je dat deze vrouw  met een BMI van 21,08 een gezond gewicht heeft. Je BMI kan je ook laten online berekenen

BMI: Hoe is je gewicht? 

Bekijk in deze tabel het gezondheidsrisico voor jouw buikomtrek. 

  ​BMI Gezondheidsrisico​
​lager dan 18,5 ​Ondergewicht: ongezond
​18,5 - 24,99 ​Normaal gewicht: gezond
vanaf 25

​Overgewicht: verbeter je eetpatroon en beweeg meer.

​vanaf 30 ​ Obesitas of zwaarlijvigheid: contacteer je huisarts of een diëtist om je te helpen vermageren.

BMI: wat je nog moet weten

De BMI geldt voor iedereen tussen 18 en 65 jaar. Alhoewel die leeftijdsgrenzen ook geen zuiver strikte normen zijn.  Voor kinderen bestaan er geslachtsspecifieke groeicurven. En voor een jongere kan je eigenlijk de BMI gebruiken zodra hij zijn lengtegroei heeft voltooid. Vanaf 65 jaar is de BMI wetenschappelijk minder correct toe te passen.  

Buikomtrek meten

Buikomtrek: hoe meten

Je middelomtrek juist meten is erg belangrijk. Met een lintmeter meet je het smalste deel van je middel tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen. Je meet terwijl je uitademt. Let erop dat de lintmeter niet te veel aanspant en dat hij evenwijdig is met de grond.

Buikomtrek: Hoe is je omtrek

Bekijk in deze tabel het gezondheidsrisico voor jouw buikomtrek.

Middelomtrek in cm
Mannen Vrouwen
lager dan 94    lager dan 80  Geen verhoogd gezondheidsrisico
94 - 102 80 - 88

Licht verhoogd gezondheidsrisico:
 let op je gewicht en beweeg meer

102 en hoger   88 en hoger Sterk verhoogd gezondheidsrisico:
probeer af te vallen en beweeg meer

Buikomtrek: wat je zeker moet weten

Deze normen gelden niet voor kinderen en vanzelfsprekend ook niet voor zwangere vrouwen. De norm ligt voor mannen iets hoger omdat ze van nature al meer als een appeltype gebouwd zijn.

40% van de Belgen hebben overgewicht. Logisch dat hun taille toeneemt of dat appelfiguren vaker voorkomen. Mannen hebben er doorgaans iets meer last van.

Te veel buikvet

Vet aan de buik verhoogt de kans op gezondheidsproblemen. Mensen met een appelfiguur lopen dus meer risico op ziekten dan mensen met een peervorm. Bij een peerfiguur concentreert het vet zich rond de heupen en de dijen. Een appelfiguur loopt twee maal meer risico op suikerziekte met dezelfde hoeveelheid vet of eenzelfde gewicht als een peertype. Met te veel buikvet loop je ook meer kans op een beroerte, een hartinfarct en vermoedelijk sommige soorten van kanker. Maar tussen overtollig buikvet en suikerziekte geldt wel het sterkste verband. 

Sport en beweging het middel bij uitstek om dit te verminderen. Want met het verouderen neemt het gewicht en het diep buikvet spontaan toe, zonder dat je meer eet of drinkt. Wanneer sommige mensen intens gaan bewegen zullen ze misschien nauwelijks afvallen. En toch is die inspanning zinvol. Want het diep buikvet gaat veranderen in spiermassa of in oppervlakkig vet. En het verdwijnen van diep buikvet is echt belangrijk voor een goede gezondheid. 

Verschenen op 7 juni 2012 en herzien op 8 augustus 2016 met medewerking van Vera De Groof, adviserend geneesheer (oorspr. bron: Prof. Dr. Luc Van Gaal, Universitair ziekenhuis Antwerpen, Dienst Diabetologie, Metabole Ziekten en Nutripathologie)

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230