Essentiële vetzuren

​Vetten zorgen voor overgewicht en zijn slecht voor hart- en bloedvaten. Toch is dit maar een deel van de waarheid, want er zijn ook gezonde vetten. Welke vetten zijn noodzakelijk en waarom?

 

Vetten worden opgesplitst in twee groepen:

1. Verzadigde vetten

Dit zijn harde, meestal dierlijke vetten. Ze komen veel voor in kaas, vlees, gebak en chocoladerepen. Verzadigde vetten zijn slecht voor de cholesterol en de hart- en bloedvaten.

2. Onverzadigde vetten

Dit zijn zachte, plantaardige vetten of visvetten. Vooral volgende vetten moeten we innemen:

  • Mono-onverzadigde vetten: vooral terug te vinden in olijfolie
  • Poly-onverzadigde vetten:
      • Omega 6-vetzuren: linolzuur 
      • Omega 3-vetzuren: Alfa-linoleenzuur, EPA, DHA 

Welke vetten zijn essentiële vetzuren?

Omega 3-vetzuren en Omega 6-vetzuren, zijn “essentiële vetzuren”. Ze zijn noodzakelijk voor het goed functioneren van het lichaam. Maar ze worden niet door ons lichaam aangemaakt en we moeten ze dus via de voeding opnemen.

“Omega 3” is noodzakelijk voor een gezonde groei en ontwikkeling. Dit speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de hersenen en het oog. Voor kinderen zijn ze dus heel belangrijk, net omdat jonge kinderen veel hersenweefsel aanmaken. Bij volwassenen stimuleren de vetzuren dan weer het geheugen. Omega-3 vetzuren hebben ook een positieve invloed op het immuunsysteem (het verdedigingssysteem van ons lichaam) en dragen bij tot een goede werking van hart- en bloedvaten. Omega 3 eten we doorgaans te weinig.

Zet dus regelmatig Omega 3-vetzuren op het menu. Dat kan door : 

  • Koolzaadolie en lijnzaadolie te gebruiken. Deze oliën bevatten alfa-linoleenzuur. Ook margarines gemaakt op basis van deze oliën zijn goed. 
  • Regelmatig vette vissoorten te eten. Denk maar aan zalm, makreel, haring, prot en sardienen. Deze vissen bevatten EPA en DHA . Deze stoffen zijn vooral in vette vissoorten terug te vinden.

De meeste mensen nemen wel voldoende linolzuur op, maar veel te weinig alfa-linoleenzuur, EPA en DHA. Om deze hoeveelheden op te trekken is het belangrijk regelmatig deze voedingsmiddelen te eten: 

  • koolzaadolie en lijnzaadolie voor de bereiding van de maaltijden of het maken van vinaigrette 
  • 1 keer per week vette vis
  • regelmatig een paar walnoten

Het respecteren van deze voedingsadviezen zal zeker je gezondheid ten goede komen!

Verschenen op 7 mei 2014 en aangepast op 28 maart 2018 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230