Gezonde brooddoos

​Neemt je kind een lunchpakket naar school mee? Deze 5 basisregels zorgen voor een gezonde brooddoos.

 

Een middagmaal behoort tot de 3 hoofdmaaltijden van de dag. Je kind moet uit het middagmaal al ongeveer 40% van zijn dagelijkse totale energiebehoefte halen. Kinderen groeien van 4 tot 12 jaar gemiddeld 45 cm en worden 25 kg zwaarder. Na al die lessen en het spelen hebben ze echt wel behoefte aan een stevige brok energie, boordevol vitaminen en mineralen.

Basisregels

 1. Brood
  Een aantal sneetjes brood (liefst bruin- of volkorenbrood) met een laagje smeervet.
 2. Dranken
  Bij voorkeur water of melk. Of eens een thermosje verse groentesoep. Fruitsap (100% puur fruitsap) kan ook, maar niet elke dag. Geen limonades of frisdranken, zij vormen vaak de belangrijkste bron van suikers in de voeding.
 3. Beleg
  Afwisselend kaas- of vlees, zorg ook voor variatie tussen de magere en vettere soorten beleg. Eens een hard gekookt eitje of gebakken roerei tussen de boterham zorgt ook voor afwisseling. Een vegetarische pasta op basis van olijven, avocado of kikkererwten kunnen ook. Vers fruit is ideaal als zoet broodbeleg. Ander zoet beleg mag ook wel eens, maar niet elke dag.
 4. Groenten
  Enkele kerstomaatjes, een stuk komkommer, een rauwe wortel, radijsjes, enz. Of een overschotje van gekookte groenten.
 5. Dessert
  Kies voor eens stuk fruit, fruitsla of een melkproduct zoals platte kaas,yoghurt of een ander melkdrankje met vers fruit.

Moeilijke eter?

Heb je een moeilijke eter in huis? Wees dan creatief en probeer variatie te brengen. Koop een mooie vrolijke brooddoos, dat zorgt direct al voor wat extra appetijt. Waarom geen belegd broodje (of pittabroodje) met magere toespijs en groenten? Maak het extra feestelijk met een brochette van komkommer, radijsjes of kerstomaatjes. Of zorg voor een fruitbrochette, ingepakt in aluminiumfolie.

 

Meer inspiratie nodig?

Lees dan de receptenpagina met recepten voor gezonde broodjes en salades. Kies op die pagina onder "Verfijn de resultaten" voor salade of broodje.

 

Denk ook aan de tandjes!

Lees het artikel "Lunchpakket voor gezonde tandjes"

Verschenen op 29 augustus 2013 en herzien op 20 maart 2017 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230