Omega 3 supplementen nutteloos?

 

​Omega 3-supplementen, ook wel bekend als visolie, worden vooral genomen om hartziekten te voorkomen en gezond te blijven. Maar klopt dat wel?

Britse onderzoekers verzamelden alle goed uitgevoerde en onafhankelijke studies naar de effecten van omega 3-vetzuren op de gezondheid. Er werd gekeken naar effecten op de sterfte door eender welke oorzaak: sterfte door hart- en vaatziekten, hartinfarcten, beroertes en hartritmestoornissen. In geen enkel geval werd er een positief effect van omega 3 op de gezondheid gevonden.

De onderzoekers besluiten dan ook dat het nemen van omega 3-supplementen geen meerwaarde heeft voor de gezondheid. Of dit ook zo is voor het eten van vis en groenten met een hoge concentratie aan omega 3 is niet duidelijk. Er waren maar een aantal studies die hierop ingingen en die toonden geen noemenswaardig effect.

Wereldwijd is er een grote markt voor omega 3-supplementen, net omdat ze allerlei gezondheidsvoordelen beloven. Veel onderzoeken die gesponsord zijn door de industrie, tonen dan ook een positief effect aan op de gezondheid. Maar net door die belangenvermenging zijn deze studies minder betrouwbaar.

Meer info vind je op de website gezondheidenwetenschap.be.

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230