Pikant eten

​Een bezoekje aan de Indiër of Mexicaan kan een brandende belevenis zijn voor je mond en spijsverteringsstelsel. De exotische keukens springt immers graag om met hete pepers.

 

​Wat zorgt voor het brandend gevoel in je mond als je pikant eet?

Chilipepers bevatten de chemische stof capsaïcine, die het brandend gevoel in je mond veroorzaakt. Door vaak voedsel met capsaïcine te eten, kan je er beter tegen zodat je steeds heter moet gaan eten om dezelfde gewaarwording te hebben. Die is immers vaak gewild, omdat ze in de hersenen endorfines vrijmaakt. En dat zijn dan weer natuurlijke pijnstillende stoffen die je ook een happy gevoel geven.

Hoe het brandend gevoel in je mond blussen?

Om het brandje te blussen grijp je instinctief naar je glas water of bier, maar dat maakt het alleen maar erger.

Brood of rijst kauwen werkt wel. Nog beter is vetrijk voedsel, zoals zuivel. Bestel volgende keer liever een glaasje drinkyoghurt bij een pikant gerecht. Bij de Indiër neem je er bijvoorbeeld een glaasje traditionele yoghurtdrank “Lassi” bij.

Pikant eten is niet geschikt voor iedereen

Wanneer je een gevoelige maag en/of gevoelige darmen hebt, wordt pikant eten meestal afgeraden. Personen met een maagzweer of die gemakkelijk last hebben van maagzuur, vermijden best pikant eten.

Verschenen op 6 juli 2011 en herzien op 19 maart 2015 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230