Snelle hap

Van fastfood krijg je snel terug honger. Wie een hamburger met friet eet, kent het wel. Na die caloriebom heb je 2 à 3 uur later toch alweer honger.

 

Snel honger na fastfood. Hoe kan dit?

Fast food gerechten zitten vol calorieën en leveren heel veel energie aan. Het zijn ook heel vette gerechten (40% en meer vetten), vaak gefrituurd of gebakken. Het is zacht en smeuïg voedsel met weinig vezels.

  • Door de zachte textuur moet je nauwelijks kauwen vooraleer je een hap inslikt.  Weinig kauwen zorgt ervoor dat je minder snel verzadigd bent. Je hebt dus zin in meer. Dit komt omdat je smaakgevoel enkel op je tong zit. Hoe langer je kauwt, hoe meer smaak je proeft. Je kan het zelf proberen, bijvoorbeeld met een stukje chocolade. Als je bijna onmiddellijk je hap inslikt, dan proef je niks. Wanneer je echter goed knabbelt (zo’n 20 keer), word je beloond met de intense smaak van chocolade. Stevig kauwen zorgt dus voor een betere verzadiging van smaak en honger.  
  • Vezels hebben de reputatie de honger te stillen.Vezelrijk voedsel zwelt op in de maag en stilt dus de honger. Het enige probleem is dat vezels een beetje tijd nodig hebben om op te zwellen. Een trage eter voelt dus perfect aan wanneer hij genoeg heeft. Wie té snel eet, heeft al te veel binnen vooraleer zijn maag “stop” roept. Grote eters zijn meestal ook snelle eters.

Is fast food verslavend?  

Wel smaakverslavend, zoals bij chips bijvoorbeeld. Iedereen kent het fenomeen wel: eens de zak open, kan je nog moeilijk stoppen. Dat is geen toeval. Aan de chips worden kruiden toegevoegd die de smaak net genoeg prikkelen om verder te eten. Chips zijn zeer goedkoop om te produceren. De winst van de firma zit in de hoeveelheid zakjes die ze verkoopt.  Ze hebben er dus alle baat bij om de consumptie via smaak en reclame op te drijven. 

Tips voor een gezonde snelle hap

  • Halfafgewerkte producten zoals een pizzadeeg of een brokkeldeeg kunnen zeker en vast. Maar compenseer dit door daarbij magere producten te gebruiken : groenten, vis, een weinig kaas en lichte room op de pizza.
     
  • Ook stoomzakjes zijn een aanrader, want stomen is een zeer gezonde manier van koken. 
  • Diepvriesgroenten zijn kwalitatief zeer goed, met nauwelijks verlies aan vitamines.  Kies bij de diepvriesvis voor niet-gepaneerde vis. Een stukje kabeljauwfilet met wat diepvriesgroenten in aluminiumfolie is in de oven zo klaar en je hebt een gezonde maaltijd zonder al te veel potten en pannen er bij te halen. 
  • Ook wokken is goed. In het diepvriesvak vind je wokgroenten en met een stukje kip erbij, heb je op korte tijd een gezonde maaltijd. 
  •  
  • En dan is er natuurlijk nog een lekkere verse soep uit de snelkookpan. Gezond koken hoeft dus echt niet veel tijd te kosten.

Fastfood en zwaarlijvigheid

Wie zeer vaak friet en fast food eet, zelden kookt en een gezonde voeding en beweging onbelangrijk vindt, loopt meer risico op zwaarlijvigheid. En de gezondheidsgevolgen zijn groot. Zo bestaat er een grotere kans op gezondheidsrisico’s door zwaarlijvigheid. Bijvoorbeeld: een hogere kans op hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk,… Zelfs bepaalde vormen van kanker zouden meer voorkomen bij mensen met zwaarlijvigheid. Door deze verhoogde gezondheidsrisico’s, neemt de kans op sterfte ook toe.

Overgewicht leidt tot hart- en vaatziekten, suikerziekte en sommige kankers.  Waarom is dit zo?

Ongezonde vetten zorgen voor cholesterol, die vet afzet op de wanden van de bloedvaten, met hart- en vaatziekten als gevolg.
Een te hoog gehalte aan lichaamsvet ter hoogte van de buik, gaat de werking van de alvleesklier of pancreas verhinderen. De pancreas of alvleesklier geraakt sneller uitgeput.  De pancreas regelt onder meer de productie van insuline. Insuline is een hormoon dat het transport van suiker regelt.
Daarnaast is er ook een verband tussen voeding en bepaalde kankers. Te veel dierlijke vetten, te weinig vezels, zijn daar mogelijke boosdoeners.

Verschenen op 26 februari 2009 en aangepast op 22 september 2015 met medewerking van Claudia Fripont, webdiëtiste

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230