Vakantie en voeding

Reizen heeft vaak invloed op het eetgedrag. Door de verleiding van buffetten of uitgebreide menu’s komen er soms vlot enkele kilootjes bij. Deze tips helpen je keuze voor gezonde voeding tijdens je vakantie.

 

​Vocht

  • Drink in warme streken ongeveer 2 l per dag. Plat water geniet de voorkeur. Kies voor water uit flessen als het kraantjeswater er niet altijd bacteriologisch veilig is.
  • Steeds ijskoud water drinken of altijd ijsblokjes toevoegen kan wel eens maagklachten veroorzaken.
  • Drink nooit teveel in één keer, maar drink regelmatig kleine beetjes.
  • Laat je kinderen veel drinken. Al spelend vergeten ze wel eens hun dorstgevoel.
  • Matig frisdrankgebruik. Omwille van hun hoog suikergehalte (35 klontjes suiker per fles van 1,5 l) zullen ze je dorstgevoel niet optimaal lessen. Ze kunnen ook zorgen voor een lichte gewichtstoename.
  • Let ook op met alcohol. Want als je weinig eet word je gevoeliger voor alcohol. Geef de voorkeur aan een fris glaasje wijn in plaats van gemengde aperitieven.

Fruit en groenten

Bij warm weer smaakt fruit en rauwkost extra lekker. Het is licht, fris en snel klaar. Wie niet gewoon is van veel fruit en groenten te eten moet toch wel even op letten.

  • Het overmatig gebruik van fruit en rauwkost kan (indien j dit niet gewoon bent) de maag en darmen te veel prikkelen, met diarree of maag-darmklachten als gevolg.
  • Let erop dat het fruit en het rauwkost voldoende gespoeld wordt. En hou er rekening mee dat het meestal gespoeld wordt met kraantjeswater, wat in bepaalde vreemde landen bepaalde risico’s met zich meebrengt. 
  • De meeste vruchten werken laxerend. Toch zijn er enkele vruchten die net constiperend kunnen zijn (bananen of verse vijgen).

Vetten

In Zuiderse landen wordt er veel gekookt met olijfolie. Olijfolie heeft een positief effect op hart- en vaataandoeningen en is goed voor de cholesterol. Enige nadeel is dat olijfolie een laxerende invloed heeft op de darmen.

Gewicht

Vakantie is geen geschikt moment om te diëten, maar ook Bourgondische eetpartijen laat je dan best achterwege. Toch kan je volop genieten van de goede dingen des levens. Maar drink eerder een glaasje wijn dan een gemengd aperitief, kies liever een sorbet dan ijsroom, een stukje fruittaart dan een biscuitgebak. Frieten hoeven niet elke dag. Laat je lichaam werken door te zwemmen, fietsen of wandelen. Je figuur vaart er wel bij.

Verschenen op 12 april 2013 en herzien op 20 maart 2017 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230