Voedingstips voor studenten

De tijd die je tijdens je examens besteedt aan voeding, slapen en beweging is zinvol. Want dit verhoogt je studierendement. Je studeert meer in minder tijd en wat je studeert onthoud je beter. Daarom deze tips:

 

​Goede regelmaat

Drie gezonde maaltijden per dag is een must! Daarnaast kan je nog van 2 tot 3 gezonde tussendoortjes genieten, zoals een mager melkproduct (yoghurt, glas halfvolle melk, pudding,…), een stuk fruit of een granenkoek. Op deze manier krijgt je lichaam voortdurend suiker binnen en blijft je energievoorziening op peil. Eet je te weinig, dan word je sneller moe. Je concentratie verzwakt en je onthoudt belangrijke informatie moeilijker. Laat de maaltijden een moment van pauze en ontspanning zijn. Maaltijden beschouw je beter niet als ‘verloren tijd’.

Energie

Om je hersenen goed te doen werken, hebben ze zuurstof en energie nodig. Krijgen je hersenen te weinig energietoevoer, dan werken ze minder goed. Geef daarom de voorkeur aan zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals donker brood, aardappelen, volkoren ontbijtgranen, muesli, … Deze volkoren producten geven geleidelijk aan meer energie waardoor je beter en langer kan studeren.

Essentieel: het ontbijt!

Een goed ontbijt leidt tot betere studieprestaties. Het ontbijt levert heel wat noodzakelijke voedingsstoffen waardoor je minder kans hebt op voedingstekorten. Voedingstekorten maken je soms moe, prikkelbaar en lusteloos. 

Lichte maaltijden

Uit tijdsgebrek grijpen studenten vaak naar ‘snelle maaltijden’ die meestal vetten bevatten. Het nadeel is dat deze vetrijke maaltijden trager verteren en je een loom gevoel geven. Een volle maag geeft je vaak een ongemakkelijk gevoel, waardoor je concentratie vermindert. Te veel en te laat eten kan een slechte en onrustige slaap veroorzaken. Vooral tijdens de examenperiode is een goede nachtrust belangrijk. Lichte maaltijden rijk aan groenten en fruit verdienen de voorkeur. Vooral in de zomer is er een breed aanbod van groenten en fruitsoorten. Bovendien zijn ze belangrijke bronnen van vitaminen en mineralen die essentieel zijn om goed te studeren. Een beetje rauwkost bij de boterham of vers fruit doen al wonderen. Wanneer je kiest voor afwisseling, krijg je alle nodige vitaminen en mineralen. Ook een tekort aan deze voedingsstoffen kan je moe en futloos maken, waardoor je je minder goed concentreert.

Hetzelfde geldt voor vetrijke en suikerrijke tussendoortjes zoals chocolade, koekjes, chips,… Dit betekent niet dat je hier geen gebruik van mag maken, maar je blijft er best matig mee. Te veel zoet kan je moe maken en op je humeur werken.

Voldoende drinken

Te weinig vocht innemen kan een negatief effect hebben op je fysieke en mentale mogelijkheden. Bij voorkeur drink je 1,5 liter water per dag.

Heel wat studenten verkiezen koffie of frisdrank. Naast het feit dat frisdrank veel suiker bevat, leveren deze dranken veel cafeïne. Door de cafeïne verhoogt de waakzaamheid, maar je wordt er niet slimmer van. Het nadeel is dat cafeïne verslavend werkt. Je moet dus steeds meer cafeïnehoudende dranken drinken voor hetzelfde effect. Te veel koffie kan leiden tot rusteloosheid, slapeloosheid en hartkloppingen. Wanneer je ‘s avonds te veel koffie drinkt, kan dit je nachtrust verstoren. Een matig gebruik is maximum 4 tassen koffie per dag.

Hoewel een glaasje alcohol voor het slapen gaan ontspannend werkt, kan te veel alcohol nadelig zijn voor het geheugen.

Supplementen

Supplementen zijn in principe overbodig. In normale omstandigheden levert een gezonde en gevarieerde voeding rijk aan groenten en fruit alle noodzakelijke voedingsstoffen. Wondermiddelen voor het geheugen bestaan er nog steeds niet.

Nachtrust

Ook hier is een goede regelmaat belangrijk. Probeer dagelijks op hetzelfde uur te gaan slapen en op te staan. Tracht gemiste slaap in te halen wanneer je toch een korte nacht gehad hebt. Bij slecht slapen presteer je meestal minder. 

Sport en ontspanning

Je concentratie neemt af wanneer je te lang door studeert. Tijd nemen om te bewegen en te ontspannen is een uitlaatklep voor spanningen en emoties. Een ander voordeel is dat beweging je slaap bevordert, je lichaam in conditie houdt en je weerstand verhoogt.

Verschenen op 12 april 2013 en herzien op 13 maart 2017 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230