Aardpeer, topinambour, Jeruzalem artisjokDit is een knolgewas met een zachte, zoete smaak. Aardperen zijn de knolletjes die groeien aan een plant die behoort tot de familie van de zonnebloem. De knollen zijn lichtbruin tot lichtpaars van kleur.

 

​Voedingswaarde

Aardperen zijn voedzaam en licht verteerbaar. Ze zijn rijk aan vitamine C, vitamine B, calcium en ijzer. Aardpeer bevat inuline. Inuline is een soort koolhydraat (suiker). Men zegt heel vaak dat inuline goed is voor personen met diabetes. Omdat de suikers - die vrijkomen bij de vertering van inuline - de bloedsuikerspiegel niet verhogen.

De zuren die ontstaan tijdens de vertering van inuline, gaan de darmwerking positief beïnvloeden. Vandaar dat men inuline ook een prebioticum noemt.

Aankopen

Aardperen kennen hun topperiode in de maanden vanaf januari tot en met maart. Jonge pasgeoogste aardperen hebben een vaste structuur en een mooie crèmekleur.

Bewaren

Best bewaar je de knollen in de koelkast. Op die manier kan je ze maximum één week bewaren.

Bereidingswijze

  • Aardperen mogen zowel met als zonder schil gegeten worden. De knollen zijn moeilijk te schillen, maar je kan ze met schil koken en als ze nog warm zijn schillen.
  • Je kan ze rauw eten, in een salade, gekookt of gebakken.
  • De knollen gedurende 15 à 20 minuten koken met een weinig water (niet te lang koken, want dan vallen ze uit elkaar). Je kan een beetje citroensap toevoegen aan het kookwater, zodat de aardpeer niet verkleurt.
  • De aardpeer in schijfjes bakken.
  • Toevoegen aan soep.

Verschenen op 8 februari 2013 en herzien op 6 februari 2017 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230