Appel

 ​Er bestaat een ruime keuze aan appelsoorten. Voor iedere smaak en iedere bereiding is er wel een aparte soort.

 

 

 

Soorten appels 

De Jonagold is een van de beste appelrassen. Eigenlijk is het een kruising tussen de Golden Delicious en de Jonathan. Het is een dikke vrucht met een felle, oranjerode blos op een geelgroene achtergrond. Het vruchtvlees heeft een lichtgele kleur en is stevig en sappig. Deze appel is een typische dessertappel. De Jonagold heeft een rood broertje dat de Jonagored genoemd wordt.

De Boskoop is een dikke ruwe grijsgroene appel met roestkleur. Deze appel is geliefd als handappel, maar wordt ook veelvuldig in de keuken gebruikt. Geen enkel ander ras bevat zoveel vitamine C, vruchtzuren en suikers.

De Golden Delicious is een stevige groene appel die na de pluk goudgeel kleurt. Het vruchtvlees is geel van kleur en is knapperig. Deze appel wordt zoeter naarmate hij langer bewaard wordt. Dit is een typische tafelappel.

De Elstar is een kruising tussen de Golden Delicious en de Ingrid Marie. Het is een geelrood gekleurde appel met een lichtzoete smaak. Deze appel wordt uit de hand gegeten.

De James Grieve is een grote, geelachtige appel met scherpe rode strepen. Deze appel is niet geschikt voor lange bewaring. Hij wordt namelijk vlug melig. Hij wordt zowel uit de hand gegeten als voor appelmoes gebruikt.

De Cox's Orange Pippin wordt 'de koning van het appelrijk' genoemd. De vrucht is klein tot middelgroot. De appel heeft een oranjegele kleur die overgoten is met rood. Het vruchtvlees is geel en zeer sappig.

Gezondheid

Een appel is rijk aan water, vitamine C en vezels. Per appel heb je ongeveer 50 tot 60 kcal.

Aankopen

Zorg er steeds voor dat je stevige en ongedeukte appels koopt zonder bruine vlekken. De vlek is het gevolg van onzachte behandeling van de appel. Bovendien loopt deze vlek verder in het vruchtvlees.

Bewaren

Bewaar appels in het groentevak van de koelkast. Als ze nog niet helemaal rijp en te hard zijn, kunnen ze in de fruitkorf nog wat narijpen.

Bereiding

  • Appels zijn heerlijk in allerlei slaatjes en fruitsalades of andere koude desserten.
  • Gebruik wat citroensap om de bruinkleuring van het vruchtvlees tegen te gaan.
  • Ook in warme bereidingen en gebak komt de appel goed tot zijn recht. Zorg er wel voor dat de appelpartjes niet in te kleine stukjes worden gesneden of te lang worden verwarmd, want dan kook je ze tot moes.
  • De appel is uiteraard ook een uitstekend tussendoortje dat bovendien de mond verfrist.
  • Hoe je de appel ook bereid of eet, steeds goed wassen of dun schillen.

Gezonde recepten met appel

Verschenen op 23 september 2013 en herzien op 20 maart 2017 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230