Asperge

 

 

Er bestaan witte asperges en groene asperges. De witte zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de groene hebben wel de zon gezien. Door nieuwe teeltmethodes (o.a. in serres) kan je asperges verkrijgen van de maand november tot augustus. Maar de grootste aanvoer of de echte aspergemaanden blijven mei en juni.

 

​Voedingswaarde

De asperge is caloriearm, rijk aan vezels, ijzer, vitamine C, natrium en calcium. Volgens sommige beweringen zouden asperges de nierfunctie stimuleren.
De urine kan na het eten van asperges merkwaardig ruiken. De scherpe geur is het gevolg van een aantal vluchtige zwavelhoudende verbindingen, die meteen in de urine opduiken na het eten van asperges. Zij ontstaan na afbraak van onder meer asparagusinezuur, een typisch bestanddeel van de groente. Het ontstaan van deze geur in de urine doet geen afbreuk aan de goede gezondheids- en voedingswaarde van een asperge.

Aankopen

Let bij de aankoop op de kleur, vorm en versheid. Een eenvoudige tip om te weten of asperges vers zijn: wrijf twee stengels tegen elkaar. Indien je een tsjirpend of piepend geluid hoort, zijn ze vers. Volle grond asperges herken je aan de mooie blanke kleur. Het topje van deze asperge voelt stevig aan. De onderkant van de stengel is niet houterig en geeft niet mee als je erin knijpt. De stengels van groene asperges zijn niet vlezig maar een frisse malsheid.

Bewaren

Asperges bewaar je best in de koelkast onder een natte handdoek ofwel in een plastic afgesloten zak (maximaal drie dagen). Daarnaast kan je ze invriezen: geschild en ongekookt (eventueel wel blancheren).

Bereiding

  • Het is belangrijk om ze voldoende te schillen. Want als je asperges onvoldoende schilt, zijn ze draderig. Asperges kook je gaar in 15 à 20 minuten. Je kan een aspergepan gebruiken. Maar een gewone kookpan met voldoende water (asperges liggen net onder water) kan ook.
  • Zelfs met de microgolfoven kan je asperges klaar maken.  Hiervoor leg je ze met de punten in dezelfde richting in een schaal, naast elkaar. Overgiet zuinig met water en laat ze afgedekt 8 tot 10 minuten garen.
  • Ingevroren asperges breng je best ingevroren in koud water aan de kook.

Recepten met asperges:

Verschenen op 11 maart 2013 en aangepast op 6 maart 2017 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230