Confituur

 


Is confituur gezond beleg?

Confituur bestaat hoofdzakelijk uit fruit en suiker. Het suikergehalte van een gewone confituur bedraagt maar liefst 60%. Confituur levert geen vet en geen cholesterol.

 

 

Hoewel fruit een bron is van vitaminen (vooral vitamine C), bevat confituur bijna geen vitaminen meer. Tijdens de bereiding gaan er heel wat vitaminen verloren.

Confituur bevat ook veel minder vezels en mineralen als vers fruit en bevat veel suikers. Je eet er dus best met mate van.

Zelf confituur maken

Wanneer je zelf confituur maakt, gaan ook hierbij de vitaminen, mineralen en vezels voor het grootste deel verloren. Alleen dat heel wat mensen de zelfgemaakte confituur nog altijd lekkerder vinden. Als je de confituur zelf maakt, voeg je best minder suiker toe. Met minder suiker bereid je een confituur met een lager caloriegehalte. Aangezien suiker ook een bewaarmiddel is, zal confituur zonder suiker minder lang houdbaar zijn. Een andere optie om het caloriegehalte te doen dalen is de suiker vervangen door een kunstmatige zoetstof. Hou er dan wel rekening mee dat energievrije zoetstof 10 keer zoeter is dan gewone suiker. Dit betekent dat er minder zoetstof in de confituur nodig is dan gewone suiker. Proeven is in dat geval de beste garantie.

Wanneer je confituur maakt zonder suiker (al dan niet met zoetstof), bevat deze nog altijd een bepaald suikergehalte van de vruchtensuikers.

Wil je geen zoetstof gebruiken, dan heb je een middel nodig om je confituur te zoeten en te laten opstijven. Je kan het proberen met appel- of een ander diksap, tarwestroop, agavesiroop, gerstemoutstroop, esdoorn- of rijststroop. Of gebruik rozijnen, gedroogde abrikozen of vijgen om te zoeten. 

Hou er wel rekening mee dat confituur zonder suiker minder lang houdbaar is. Eventueel kan je kleinere hoeveelheden confituur zonder suiker maken en de overschot van het fruit invriezen. Telkens als de confituur zonder suiker op is, haal je wat fruit uit de diepvries en maak je opnieuw een kleine hoeveelheid confituur zonder suiker.

Alternatieven

Er zijn nog een aantal gezonde alternatieven voor confituur met een lager suikergehalte:

  • gebakken appel met kaneel
  • gestoofde peer
  • zelfgemaakte appelmoes zonder suiker
  • gestoofd fruit, …
  • Als zoet beleg kan je ook gewoon vers fruit gebruiken. Denk maar aan aardbeien of een banaan bij de boterham. Hierbij is er zo goed als geen verlies aan vitaminen. Wanneer je deze vruchten gebruikt zonder de toevoeging van suiker, heb je ook een veel lager suikergehalte.  
 
Calorieën
Suiker
vit C
Vezels
100g Confituur
241
60g
0 mg
1g
100g Confituur minder suiker
166
41.5g
0 mg
1g
100g verse aardbeien
23
5.1g
60 mg
2.2g
 

 Recepten confituur

Verschenen op 17 juni 2013 en aangepast op 20 maart 2017 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230