Kunstmatige zoetstoffen

Kunstmatige zoetstoffen vind je in allerlei soorten voedingsproducten ter vervanging van gewone suiker. Zoetstoffen maken voedingsmiddelen zoeter, zonder suiker toe te voegen. Welke invloed hebben deze kunstmatige zoetstoffen op je gezondheid?

 

Zijn zoetstoffen nu gezond of niet?

Alle zoetstoffen die in ons land zijn toegelaten, zijn onderworpen aan strenge veiligheidsnormen. Zoetstoffen die aan deze veiligheidseisen voldoen krijgen een E-nummer (het bewijs van controle door de EU). Veilig zijn ze dus wel. Er wordt wel steeds een beperkt gebruik van zoetstoffen aangeraden. Voorlopig is er nog geen duidelijk wetenschappelijk bewijs dat zoetstoffen op lange termijn kunnen bijdragen tot een betere gezondheid. Zoetstoffen hebben immers geen nuttige voedingswaarde.

Verlies je gewicht door zoetstoffen?

Als je gewicht wil verliezen kunnen voedingsmiddelen met zoetstoffen een verschil maken (minder calorieën per eenheid). Dit geldt natuurlijk enkel als je de ’uitgespaarde calorieën’ niet compenseert door er meer van te eten of drinken. Er is echter nog geen duidelijk wetenschappelijk bewijs dat zoetstoffen op lange termijn kunnen bijdragen tot gewichtscontrole.
Door smaakontwikkeling en gewenning kan je meer voorkeur voor zoet krijgen. Dat kan een negatieve bijwerking zijn wanneer je vaak zoetstoffen inneemt. Daarom blijft het beter om vooral water te drinken of een natuur yoghurt te kiezen in plaats van een gezoete yoghurt.

Hoe vind je kunstmatige zoetstoffen in een voedingsmiddel?

Staat er zero of light op frisdrank? Dan wijst dat op het gebruik van zoetstoffen. Aanduidingen zoals ‘30% minder suiker’ kunnen wijzen op een combinatie van suiker en zoetstoffen. Maar wil je echt weten wat er precies in je drank of voeding zit? Lees dan de ingrediëntenlijst. Alle zoetstoffen hebben een E-nummer. Dat betekent dat de stoffen door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) gecontroleerd zijn en het gebruik veilig is. De verschillende namen van zoetstoffen vind je hieronder.
Er bestaan veel soorten zoetstoffen. Ze verschillen onderling in zoetkracht, smaak en chemische eigenschappen. Sommige zoetstoffen zijn bijvoorbeeld niet bestand tegen hoge temperaturen en dus niet geschikt om mee te koken of te bakken. Daarom wordt ook vaak niet één, maar een combinatie van zoetstoffen gebruikt.
Hieronder vind je het E-nummer voor verschillende zoetstoffen.

​Zoetstof E-nummer​
Acesulfaam-k​ ​E950
​Advantaam ​E969
A​spartaam​ ​E951
​Cyclamaat ​E952
Glycyrrhizinezuur*​ ​E958
Neohesperidine*​ ​E959
​Neotaam ​E961​
​Saccharine E954​
Stevia* of steviolglycosiden of stevioside​ E960​
​Sucralose E955​
Thaumatine*​ ​E957
​Sorbitol ​E420
​Mannitol E​421
​Xylitol ​E967​
​Maltitol ​E965
​Lactitol ​E966

 * van natuurlijke oorsprong

Meer info?

Surf naar de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

 

Verschenen op 4 januari 2013 en aangepast op 30 oktober 2017 met medewerking van VIG

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230