Maïs

 

 

Maïs bestaat uit een kolf waarin ongeveer tussen de 750 à 1000 maïskorrels zitten. De korrels zijn lichtgeel, zacht, sappig en zoet van smaak.

Suikermaïs mag niet worden verward met voedermaïs. Bij suikermaïs, zijn zoals de naam het ook al verklapt, de suikers nog rijkelijk aanwezig. Bij voedermaïs daarentegen zijn zo goed als alle suikers netjes omgezet in zetmeel. In Mexico wordt er veel suikermaïs geconsumeerd. Maïs is in Zuid-Amerika een zeer belangrijke voedingsbron. Mexicanen maken gebruik van maïsmeel. Uit dat meel worden tortillas vervaardigd: Mexicaanse pannenkoeken. Net zoals bonen vind je ook hele maïskorrels terug in tal van Mexicaanse gerechten (chili con carne en dergelijke.) Uit grofgemalen maïsgries ontstond in Noord-Italië polenta. In Turkije hebben ze de kukuruz, in Roemenië de mamaliga.

Voedingswaarde

Maïs is een belangrijke bron van koolhydraten, vitamine B, magnesium en vezels. 1 kolf gekookte maïs (175g) levert 120kcal.

Aankopen

In de Vlaamse keuken vind je maïs vooral terug in blik.

Bewaren

Indien je dan toch beschikt over verse maïs; bewaar ze koel, donker en droog. Zo blijven gedroogde maïskorrels langer houdbaar. Verse maïs is beperkt houdbaar.

Bereiden

Verwijder de schutbladen en de draden van de kolf. Kook de kolven in ruim water met een schepje suiker. Voeg geen zout toe, want zout maakt de maïskorrels hard. Kook maïskolven gemiddeld 10 tot 15 minuten. De maïskorrels zijn na het koken gemakkelijk van de kolf te snijden. Minimaïskolfjes zijn sneller gaar en geschikt om te verwerken in roerbakschotels.
Maïs uit blik kan je koud toevoegen aan een slaatje, of gewoon opwarmen en aan een gerecht toevoegen.

 

 

 

Verschenen op 23 september 2013 en herzien op 26 juli 2017 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230