Prei

 

Er bestaan verschillende soorten prei: winterprei, zomerprei en herfstprei. Prei mag dan wel niet zo sterk ruiken en smaken als knoflook, ze stamt wel af van dezelfde familie. De groene delen kunnen ook goed gebruikt worden als ze niet te taai zijn. Prei gebruik je vooral in soepen, maar zeker ook als aparte groente.


Voedingswaarde

Prei is rijk aan vezels en foliumzuur en is een goede bron van kalium en vitamine B6. Bovendien is het een caloriearme groente. Vitamine B6 speelt onder andere een rol bij de werking van het centrale zenuwstelsel, de vorming van rode bloedcellen en het immuunsysteem.

Aankopen

Koop enkel prei met een zeer dichte bladvorming, fris en donkergroen blad, zonder beschadigde plekken. Slappe stengels, opengebarsten of opgezwollen stengelbases of verdroogde en verkleurde bladeren betekenen dat de prei niet vers is. 

Bewaren

Verse prei blijft in de groentebak van de koelkast ongeveer 2 tot 3 weken goed. Ongewassen en op een koele, vochtige plaats kan je prei 1 tot 2 maanden bewaren. Prei kan je ook geblancheerd invriezen. De groente moet niet ontdooid worden om te bereiden.

Bereiden

  • Prei houdt door zijn gelaagdheid en specifieke bladeren zand vast. Het is daarom niet vanzelfsprekend om je preistengel schoon te maken. De buitenste groene bladeren verwijderen en spoelen onder stromend water is de ideale manier om vuil te verwijderen.
  • Snijd de wortel en de verdroogde punten weg.
  • Prei kan je zowel rauw als gekookt eten. Heel fijngesneden wordt de groente in salades verwerkt. Je kan de prei ook in combinatie met uien of ter vervanging van deze gebruiken. Prei kennen de meeste onder de vorm van soep of stoofpotjes. Prei is ook heel geschikt voor ovenschotels. Prei is lekker met andere groente zoals wortelen, ui, knolselder, ...

Gezonde recepten met prei

Verschenen op 14 november 2013 en herzien op 16 augustus 2017 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230