Rood vlees

Belgen eten te veel rood vlees en met rood vlees bereide charcuterie. Daardoor loopt de Belg een groter risico op darmkanker. De Hoge Gezondheidsraad  beveelt daarom aan om slechts af en toe rood vlees te eten.

 

​Wat is rood vlees?

Hiermee wordt bedoeld : vers rood vlees (voornamelijk rund, varken, schaap of lam maar ook andere diersoorten, uitgezonderd gevogelte) dat geen andere behandeling onderging dan afkoelen, diepvriezen en/of verkleinen om met ander rood vlees en zout gemengd te worden (bv. gehakt).

Met rood vlees bereide charcuterie is rood vlees dat na zouten één of meerdere bijkomende behandelingen onderging ter bewaring. De meeste charcuterie valt hieronder, met uitzondering van zuivere kip of ander gevogelte.

Hoeveel rood vlees eten?

De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan om slechts af en toe rood vlees te eten.  En ook om met rood vlees bereide charcuterie zoveel mogelijk te vermijden, vooral de vetrijke. Rood vlees blijft echter een belangrijke bron van eiwitten, vooral voor senioren.

Concreet: Eet liefst niet meer dan 500 g/week rood vlees en weinig of zelfs geen met rood vlees bereide charcuterie. Beter is nog voldoende af te wisselen met vis, gevogelte en groenten zodat je aan niet meer dan 300g/week rood vlees komt.

Hoe bereid je rood vlees?

Bij het bakken of braden van rood vlees gebruik je bij voorkeur specerijen en aromatische kruiden die van nature antioxidantia bevatten zoals look en rozemarijn. Bruin het vlees niet te veel en laat in elk geval de meest donkerbruine of zwarte delen op het bord liggen.

Meer info?

Surf naar de website van de Federale Overheid.

Verschenen op 22 januari 2014 en aangepast op 27 juni 2018 met medewerking van Vera De Groof, adviserend arts Nationaal Verbond Socialistische Mutualiteiten

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230