Sinaasappel
Deze zoete tot zoetzure vruchten komen onder andere uit Spanje,
Marokko en Zuid-Afrika. Als sinaasappels in die landen aan de bomen hangen,
zijn ze geelgroen van kleur. Door koude temperaturen ’s nachts kleurt de schil
oranje.
Het verschil tussen pers- en handsinaasappels
is dat perssinaasappels wat sappiger zijn en meer vezelig vruchtvlees hebben.
Dat maakt ze minder geschikt om zo te eten.
Voedingswaarde
Een sinaasappel is net zoals de meeste
fruitsoorten arm aan calorieën. Per sinaasappel heb je ongeveer 66 kcal. Van
alle citrusvruchten levert sinaasappel de meeste vitamine C. Deze vitamine
zorgt ervoor dat je weerstand op peil blijft, helpt bij de wondgenezing en
zorgt voor een zachte stralende huid. Daarnaast bevat deze vrucht mineralen
zoals kalium, die een rol speelt bij het regelen van de bloeddruk, en calcium
die zorgt voor sterke botten en tanden. Ook de vezels zijn goed
vertegenwoordigd. Vezels zorgen voor een langer verzadigingsgevoel en een
betere stoelgang.
Aankopen
Sinaasappels zijn het hele jaar door
verkrijgbaar. In hartje winter zijn ze het lekkerst. Bij aankopen moeten de
vruchten stevig aanvoelen. Best koop je sinaasappels met een ongeschonden
schil.
Bereiding
Verwijder de dikke, oranje schil en eventueel
de witte pel. Het vruchtvlees kan je dan in partjes verdelen of in stukjes
snijden.
Je kan een sinaasappel ook persen. Vers
geperst sinaasappelsap bevat nog voedingsstoffen maar minder dan wanneer je een
sinaasappel gewoon opeet. Lees er meer over in het artikel "verse fruitsap".
Als je de schil gebruikt in een recept
(bijvoorbeeld in het deeg van taart of cake), schrob die dan eerst goed schoon
en zorg ervoor dat je niet teveel van het witte gedeelte mee raspt. Vooral
vanwege de bittere smaak.
Bewaren
Op kamertemperatuur kan je sinaasappels een
week of langer bewaren. In de koelkast zijn sinaasappelen enkele weken
houdbaar.
Recepten met appelsien:
Mandarijn
Er bestaan vele soorten mandarijnen. De kleur
varieert van groengeel tot diep oranje. Ze komen vooral uit Spanje en Marokko.
De clementine is ook een soort mandarijn die ontstaan is uit een kruising van
een mandarijn en een pomerans. Dit is een sinaasappel met bitter vruchtvlees.
Tegenwoordig zijn er ook pitloze mandarijnen te koop.
Voedingswaarde
Één mandarijn levert nog geen 20 kcal, wat
zeer weinig is. Ideaal dus voor mensen die op hun lijn letten. Mandarijnen zijn
rijk aan vitamine C, carotenoïden (die in ons lichaam worden omgezet naar
vitamine A), kalium, koper, magnesium en calcium.
Aankopen
Van oktober tot februari worden mandarijnen
voornamelijk ingevoerd. Een mandarijn moet stevig zijn, mag geen plekken hebben
en heeft liefst een egale oranje of gele kleur.
Bewaren
In de koelkast zijn mandarijnen een week tot
10 dagen houdbaar.
Bereiden
Meestal worden mandarijnen als dusdanig
gegeten. Je kan ze ook mengen in fruitsla, yoghurt of platte kaas, jam, sauzen,
uitpersen of als garnering bij gevogelte/varkensvlees.
Als je de schil gebruikt voor de een of andere
bereiding, moet je die eerst grondig wassen.
Recept met mandarijn: