Truffelaardappel

 


De truffelaardappel maakt deel uit van een opleving van 'nieuwe' exclusieve aardappelrassen voor de fijnproevers. Hij is een opvallende verschijning door zijn langwerpige vorm en zijn dikke, zwartpaarse schil.  

De Pomme de terre Vitelotte of truffelaardappel is bij kenners ook welbekend onder de naam Vitelotte-Noir. Het vruchtvlees van de truffelaardappel heeft een prachtige paarse kleur die lijkt op die van paarse bietjes. Het paars wordt afgewisseld met de vertrouwde lichte aardappelkleur.

 

De truffelaardappel heeft zijn naam vooral te danken aan de vorm en de kleur. Deze komen sterk overeen met die van een (zwarte) truffel. Qua structuur is de truffelaardappel vrij stevig. Hij behoort tot de vast-kokende rassen zoals Charlotte en Nicola.

Qua smaak is de truffelaardappel wat zoeter dan een gewone aardappel. In culinaire kringen wordt gesproken van een 'lichte notensmaak'.

Voedingswaarde

Deze aardappel is rijk aan zetmeel, vitamine C en vezels.

Aankopen

De truffelaardappel komt voornamelijk eind oktober, begin november op de markt. Zoals bij het aankopen van gewone aardappelen, moet je ook hierbij letten op een regelmatige vorm, niet te veel ogen en de aardappel moet vast aanvoelen.

Bewaren

De aardappelen worden best in een niet te droge, goed geventileerde, koele en vorstvrije plaats bewaard.

Bereiden

  • Kook de aardappelen best eerst vijf a zeven minuten ongeschild, afhankelijk van de grootte. De schil laat zich dan eenvoudig verwijderen.
  • Je kan truffelaardappelen gemakkelijk verwerken tot puree, frieten of chips. De variëteit beschikt in iedere bereiding (gekookt, gebakken, gepureerd of gefrituurd) over een hoge decoratieve waarde. Het is dus ideaal voor creatieve koks.

Verschenen op 14 november 2013 en herzien op 27 juli 2017 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230