Vijgen

 


Voedingswaarde

Verse vijgen zijn niet zo calorierijk (64 kcal/100g). Gedroogde vijgen (270 kcal/100g) bevatten meer suiker dan verse. Door het drogen kan het suikergehalte zelfs tot 4 maal toenemen. 

 

Vijgen zijn rijk aan vezels. Het zijn vooral de oplosbare vezels die je ook terug vindt in haver, gerst, groenten,… . Oplosbare vezels zorgen voor een vertraagde maaglediging waardoor het verzadigingsgevoel langer aanhoudt.
Ze doen de darminhoud toenemen, omdat ze een grote hoeveelheid water opslorpen in de darmen. De doorgang door de darm wordt hierdoor vergemakkelijkt en versneld. Vandaar dat vijgen wel eens worden aangeraden bij mensen met verstopping.
Vijgen bevatten ook een aantal vitaminen en mineralen. Vooral de vitaminen A, B en C.
De mineralen kalium, fosfor en magnesium zijn ook vertegenwoordigd. Maar vooral het mineraal calcium is in grote hoeveelheid aanwezig in de vijg. Dit mineraal is van essentieel belang voor stevige botten en tanden. Toch blijven melk en haar afgeleiden de belangrijkste calciumleveranciers. Mede omdat calcium uit dierlijke producten beter wordt opgenomen. 
Vijgen passen dus in een gezonde voeding en mogen door de meeste mensen gegeten worden. Door hun hoog vezelgehalte passen ze goed in een vezelrijk dieet. Ook binnen het cholesterolverlagend dieet wordt een voeding rijk aan vezels aangeraden. Personen met diabetes of personen die willen vermageren, geven best de voorkeur aan verse vijgen. Gedroogde vijgen zijn door hun hoge suikergehalte dan niet echt aan te raden.

Aankopen 

Een rijpe vijg heft een zachte schil en een donkere kleur. Een rijpe vijg is zeer gevoelig voor schimmel. Je kan de schimmel herkennen aan de bruine vlekjes op de schil. De vijg smaakt dan niet meer zoet, maar zuur en is niet meer lekker. Let er best bij aankoop op dat de vijg geen bruine vlekjes vertoont.

Bewaren

Vijgen worden bijna rijp geoogst. Verse vijgen zijn daarom zeer beperkt houdbaar. Op de dag van aankoop worden ze best opgegeten. In de koelkast zijn verse vijgen enkele dagen houdbaar.

Bereiding

Een vijg mag je zowel met als zonder schil eten. Met schil was je ze op voorhand. Eet je ze liever zonder schil, dan kan je deze gemakkelijk met een mesje verwijderen.

Vijgen kan je zowel warm als koud eten. Zo zijn vijgen lekker bij kaas, rauwe ham, gevogelte, zalm, yoghurt,… Je kan er confituur mee maken of een compote om te combineren met wildgerechten. Vijgen kunnen ook verwerkt worden in desserts, taarten, fruitsalades,…

Recepten:

Verschenen op 13 september 2011 en aangepast op 22 september 2015 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230