Wild

Wild is het vlees van alle dieren waarop vroeger gejaagd werd. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen :

  • grofwild (hert, ree en wildzwijn)
  • kleinwild (haas, konijn, fazant en patrijs)
  • waterwild (eend en gans).

Naast het wild dat verkregen wordt tijdens de jacht, worden ze ook gekweekt. Wild is bijna het hele jaar door verkrijgbaar. Afhankelijk van het seizoen waarin het gekocht wordt, is wild vers of bevroren.

 

Voedingswaarde

Net zoals ander vlees is wild een belangrijke eiwitbron. Gekweekt wild is qua vetgehalte vergelijkbaar met het vlees van andere slachtdieren. Het vlees van vrij wild heeft een lager vetgehalte omdat deze dieren meer lichaamsbeweging hebben. Wild is rijk aan mineralen, zoals calcium, fosfor en ijzer. Ook vitamines van de B-groep zijn goed vertegenwoordigd.

Het orgaanvlees van wild wordt bijna niet gegeten omwille van de grote hoeveelheid zware metalen zoals cadmium, kwik en lood. Ook omdat lever en nieren restanten van chloorhoudende koolwaterstoffen kunnen bevatten. Net zoals ander orgaanvlees bevat het orgaanvlees van wild een hoog cholesterolgehalte.

Smaak

In vergelijking met rund en varken, heeft wild een onderscheidende smaak. Dit geldt zeker voor wild dat in de vrije natuur geleefd heeft. Deze dieren moeten zelf zorgen voor hun voedsel en hebben meer beweging. Dit maakt dat het vlees van gewoon wild beter doorbloed is dan gekweekt wild en daardoor anders van smaak. Volgens jagers is de typische wildsmaak ook een gevolg van het schieten, waarbij er een minder goede uitbloeding is en de karkassen slechts zeer traag afkoelen.

Aangezien wild een uitgesproken smaak heeft, wordt wild vaak gecombineerd met volle en kruidige smaken. Smaakmakers zoals knoflook, ui, rozemarijn, tijm, salie en spek doen het erg goed bij wild. Najaarsgroenten zoals spruitjes, kool en knolselderij passen beter bij wild dan voorjaarsgroenten. 

Verteerbaarheid

Heel vaak wordt gedacht dat wild moeilijk verteerbaar is en zwaar op de maag ligt. Dit is echter onjuist. Wel moet je opletten met de bereidingswijze en wat je erbij eet. Wild gecombineerd met vette sauzen en gefrituurde aardappelbereidingen, maken het mager vlees tot een vet en zwaar verteerbaar gerecht. Soms kan een stuk wild vlees taaier zijn. Een taaier stuk vlees wordt malser wanneer je dit marineert. 

Bereidingswijze

Wild bereiden is net zo makkelijk als ander vlees. Tegenwoordig koop je wild vers en panklaar.

Recepten met wild:

Verschenen op 22 september 2014 en herzien op 16 juli 2018 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230