Tips en recepten om bij te komen

​Tips en recepten van de webdiëtiste om in gewicht bij te komen

Enkele basistips

  • Regelmatig het gewicht nemen van de persoon of het kind met ondergewicht is van belang. Probeer afvallen te vermijden. Elk gewicht dat gewonnen wordt, is positief. Tracht het bijgekomen gewicht ook te behouden.
  • Zorg voor een goed samengestelde voeding. Dit is een voeding die alle noodzakelijke voedingsstoffen (vitamine, mineralen, eiwitten,…) levert. Daarnaast kan het nodig zijn om de voeding aan te vullen met energierijke voedingsmiddelen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een evenwichtige voeding uit te breiden naar een calorierijkere voeding. Klik op de tabs hieronder voor meer tips en recepten.

Brood

Tips bij de broodmaaltijd

  • Kies voor licht grijs brood (eventueel afgewisseld met wit brood) of voor sandwiches, pistolets, stokbrood,… Te donker brood geeft een veel sneller verzadigingsgevoel waardoor je er minder van kan eten. Het brood roosteren kan ook eens een andere smaak geven.
  • Besmeer alle boterhammen royaal met margarine of roomboter.
  • De margarine of roomboter kan ook eens vervangen worden door mayonaise.
  • Verander regelmatig van beleg. Verandering van spijs doet eten. Denk hierbij aan: chocoladepasta, speculaaspasta, pindakaas, …
  • Neem dubbel beleg op de boterham bv kaas en confituur of hesp en confituur of hesp en kaas of
  • Bij de 2de broodmaaltijd kan u een pastamaaltijd combineren. Denk hierbij aan bv een koude pastasalade gecombineerd met brood of een lasagne gecombineerd met stokbrood.

Warme maaltijd

  • ​Dagelijks een warme maaltijd nuttigen is belangrijk. Dit omdat een warme maaltijd meer calorieën en voedingsstoffen levert dan een broodmaaltijd of tussendoortje.
  • Vervang de gekookte aardappelen door gebakken aardappelen (bv gebakken in een royale hoeveelheid olie), aardappelpuree of een stamppot (met een extra klontje margarine). Aardappelen kunnen worden afgewisseld met pasta of rijst.
  • Eet vaker gekookte groenten dan rauwe groenten. Rauwe groenten gaan een sneller verzadigingsgevoel geven dan gekookte groenten. Je gaat dus minder kunnen eten van rauwe groenten. Indien je toch kiest voor rauwe groenten, gebruik  dan een vinaigrette of wat mayonaise erbij.
  • Doe een extra klontje margarine of roomboter onder de gekookte groenten.
  • Maak een sausje bij de gekookte groenten op basis van margarine of roomboter met bloem en melk.
  • Sommige groenten kan je extra op smaak brengen met wat gemalen kaas of kaassaus (bvb bloemkool met kaassaus) of blokjes ham of spek eronder (bv boontjes met spek of spruitjes met spek).
  • Probeer dagelijks iets van vlees of vis of gevogelte of vleesvervanger bij de warme maaltijd te eten. Wissel af (bv niet elke dag gevogelte of elke dag vis).  Je kan het vlees, de vis, het gevogelte of de vleesvervanger paneren. Best bak je dit dan in een gezonde vetstof bv olie. Het paneermeel gaat de vetstof veel meer opnemen dan een ongepaneerd stuk vlees.
  • Het vlees kan ook eens vervangen worden door een ei.
  • Max. 1 maal per week mag het vlees vervangen worden door kaas. Dit omdat kaas geen ijzer bevat. Bv blokjes kaas in een stamppot.
  • Maak regelmatig gebruik van een saus bij de hoofdmaaltijd. Bv met room, champignons, tomaten, …

Tussendoor

Tips voor tussendoortjes

  • ​Meer calorieën binnen krijgen lukt meestal niet met enkel 3 hoofdmaaltijden. Best maak je ook gebruik van tussendoortjes om de energie inname te verhogen. Aangeraden wordt om minstens 3 maal per dag iets extra tussendoor te nemen. Met name tussen het ontbijt en het middagmaal, tussen het middagmaal en het avondmaal en na het avondeten.
  • Probeer altijd bij een tussendoortje iets te drinken dat calorieën bevat. Bv fruitsap, chocolademelk  of een yoghurtdrink gecombineerd bij een tussendoortje.
  • Een tussendoortje kan het volgende zijn:
      • Een beschuit, craquotte, knäckebröd, … besmeer met margarine of roomboter en beleg.
      • Een peperkoek of krentenbol besmeerd met margarine of roomboter.
      • Volle yoghurt, volle (opgeklopte) platte kaas, volle yoghurt met fruit (vers, gedroogd of uit blik), volle platte kaas met fruit (vers, gedroogd of uit blik),
      • Noten of studentenhaver. Tracht minstens 3 maal per week een portie noten te eten.
      • Havermout met volle melk/volle yoghurt, muesli met volle melk/volle yoghurt,  griesmeelpap, …
  • Tracht zeker voor het slapen gaan nog iets te eten.

Drank

​Best kies je voor dranken die naast vocht ook calorieën, vetten, eiwitten of suikers leveren. Enkele voorbeelden:

  • Volle melk, volle drinkyoghurt, volle chocolademelk,…
  • Fruitsap (sinaasappelsap, ananassap, druivensap,…).
  • Koffie of thee met suiker/melk.
  • Best geen light frisdranken. Deze geven een vol gevoel (door de aanwezige bruis).

Lees meer:

Heb je van nature een laag gewicht? Dan is het niet zo gemakkelijk om bij te komen. Lees hier de tips van de webdiëtiste.

Recepten

​Bananenmilkshake

Ingrediënten:

  • ½ banaan
  • 1 dl volle yoghurt
  • 2 bolletjes roomijs
  • 1 dl slagroom
  • 1 pakje vanillesuiker

Bereidingswijze:

  • De banaan fijn maken met een vork. De fijngemaakte banaan, de yoghurt, de roomijs, de slagroom en de vanillesuiker schuimig kloppen.  Mengsel opdienen in een mooi glas met rietje en uitdrinken.
  • Tip: je kan de banaan ook vervangen door aardbeien, een rijpe mango, …

 

Chocolademelk

Ingrediënten:

  • 1 dl volle melk
  • 1 koffielepel cacaopoeder
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel chocopasta
  • 50 ml slagroom

Bereidingswijze:

  • Breng de melk aan de kook. Meng de cacaopoeder met de suiker en een scheutje melk. Al roerend eerst het cacaomengsel en dan de chocopasta bij de kokende melk voegen. Even laten koken. De slagroom stijfkloppen met wat suiker. De opgeklopte slagroom door de melk scheppen. Wat ook kan is de slagroom niet stijf kloppen en door de afgekoelde melk roeren.

 

Room met fruit

Ingrediënten:

  • 150 g mangovlees
  • 50 ml volle room
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 2 eetlepels citroensap

Bereidingswijze:

  • Mix de mango in een beker samen met de andere ingrediënten. Giet het dessert in een kommetje en laat afkoelen in de ijskast.

Verschenen op 24 augustus 2015 met medewerking van Claudia Fripont, webdiëtiste

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230