Dikkedarmkanker en voeding

Er zijn heel wat onderzoeken gedaan naar de relatie tussen voeding en dikkedarmkanker. In Westerse landen zou darmkanker meer voorkomen dan in niet-Westerse landen.

Dikkedarmkanker zou minder vaak voorkomen bij vegetariërs.
Mensen met overgewicht en weinig beweging zouden ook een verhoogd risico hebben op dikkedarmkanker. ​​

 

Voedingsmiddelen die het risico op darmkanker vergroten

Het eten van voorbewerkt vlees zou het risico op darmkanker vergroten. Voorbewerkt vlees is vlees dat werd geconserveerd door rook, toegevoegd zout of chemische conserveringsmiddelen. Dit geldt vooral voor vleeswaren en worst.
Ook het veel en vaak eten van dierlijk vet en ‘rood’ vlees vergroot het risico. Rood vlees is rundsvlees, varkensvlees, lamsvlees en geitenvlees. Vlees is wel een belangrijke bron van eiwitten, ijzer, zink en vitamin B12. Vlees gewoon schrappen uit je voeding is daarom geen aanrader. Er wordt wel aangeraden om het gebruik van vlees te beperken tot 500g bereid rood vlees per week (wat overeenkomt met 700-750 rauw rood vlees). Een persoon die vlees 1-2 maal per week afwisselt met gevogelte en 2 maal per week afwisselt met vis, komt niet boven die 500g bereid rood vlees per week.
Verbrand of verkoold vlees (barbecue) zou dit risico nog eens extra kunnen verhogen.
Daarnaast zou een overmatig alcoholgebruik ook slecht zijn voor dikkedarmkanker.

Voedingsmiddelen die beschermend werken

Hierover is er nog heel veel onduidelijkheid.

Heel lang heeft men gedacht dat een vezelrijke voeding de kans zou verkleinen. Een vezelrijke voeding is een voeding rijk aan groenten, fruit, donker brood, volkoren pasta’s,…

Ook het eten van calciumrijke voedingsmiddelen (melk, yoghurt, kaas,…) zou beschermend zijn.

Helaas zijn er onvoldoende bewijzen om te bevestigen dat een vezel- en calciumrijke voeding dikkedarmkanker helpen voorkomen. Aanvullend onderzoek is noodzakelijk.

Voorkomen

Net zoals bij andere vormen van kanker, wordt ook bij dikkedarmkanker een gezonde en evenwichtige voeding aangeraden. Hier volgen enkele tips:

  • Eet gezond en gevarieerd.
  • Gebruik een vezelrijke voeding. Maak dagelijks gebruik van groenten en fruit en verkies de volkoren producten (donker brood, volkoren pasta’s, zilvervliesrijst,…).
  • Gebruik meerdere malen per week vis, gevogelte en wild. Beperk het aantal keer dat je rood vlees gebruikt en let op de portiegrootte (max. 100g).
  • Vermijd het eten van grote hoeveelheden voorbewerkt vlees zoals vleeswaren en worst.
  • Beperk alcohol.
  • Beweeg (liefst dagelijks) : het aanbrengen van kleine veranderingen kan er al voor zorgen dat je actiever wordt. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift, ga met de fiets naar het werk, stap een bushalte eerder uit en doe dat stukje te voet,…
  • Streef naar een gezond gewicht. Heb je een te hoog gewicht? Zorg er dan voor dat je niet bijkomt, maar wel afvalt. 

Lees ook de darmvriendelijke recepten:

Verschenen op 5 januari 2009 en aangepast op 4 januari 2016 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230