Emotioneel eten

Als we ons niet goed voelen omwille van stress of andere negatieve gebeurtenissen, lonkt de chocolade uit de kast of de hamburgertent achter de hoek. Eens goed in de suikers of vetten vliegen, zal ons meteen een stuk beter doen voelen. Althans, dat denken we toch. Achteraf is het immers vaak een teleurstelling. We voelen ons niet zo veel beter, maar zijn wel weer enkele calorieën rijker.
Het gaat hier om emotioneel eten. Niet honger zet ons aan tot eten, maar wel onze emoties. We hebben het gevoel dat we de controle even kwijt zijn, we zijn triest, we vervelen ons, we voelen ons niet gewaardeerd... en we willen ons beter doen voelen door lekker eten.

 

Eten door je gevoelens

Het is niet altijd duidelijk of je eet door emoties of omdat je honger hebt. Emotioneel eten is in de eerste plaats gekoppeld aan emoties. Er is iets vervelend gebeurd of je voelt je gewoon niet goed in je vel. Er zijn echter nog meer eigenschappen:

  • Je hebt zin in iets specifieks. Meestal gaat het om ongezonde dingen zoals frieten, pizza, chips, koeken, enz. Rauwkost geeft op dat moment geen voldoening.
  • Je hebt plots honger en je wil dit gevoel zo snel mogelijk verzadigen. Een echt hongergevoel komt veel langzamer. Het begint met een beetje honger die steeds groter wordt. Je kan dan ook wel even wachten. Bij emotionele honger wil je meteen dat specifiek voedsel.
  • Je blijft maar dooreten. Het pak koeken, de zak chips, het kratje bier, … het moet op. Je hebt zelfs niet meer door dat je aan het eten bent en je geniet er dus ook niet van. Je denkt er niet meer bij na. Bij lichamelijke honger stop je met eten als je genoeg hebt.
  • Achteraf zit je vaak met een schuldgevoel. Je beseft dat je lichaam eigenlijk geen voedsel nodig had. Bij een echt hongergevoel heb je geen schuldgevoel, omdat je je lichaam gaf wat het nodig had.

Meestal is emotioneel eten een onbewuste actie. Het vullen van de maag geeft voldoening als je honger hebt. Als we ons slecht voelen, zijn we op zoek naar iets positiefs en verlangen we naar diezelfde voldoening. Het probleem is natuurlijk dat we geen echte honger hebben op dat moment, waardoor het niet tot hetzelfde resultaat leidt.

In feite eet je dus niet om je lichaam te voeden, maar om een andere behoefte te bevredigen. Deze motivatie om te eten, is niet bevorderlijk voor jezelf. Je neemt onnodige calorieën op. Als je er echt een gewoonte van maakt, krijg je het op lange termijn steeds moeilijker om problemen aan te pakken.

Wat kan je doen?

Best geef je niet te vaak toe aan emotionele eetbuien. Maar hoe doe je dat? Emotionele honger heeft niets te maken met een gebrek aan wilskracht. Je emoties nemen de bovenhand en dat heb je niet altijd zelf onder controle.

  • Het heeft geen zin om je emoties te onderdrukken of het probleem te ontkennen. Er is niets mis met (negatieve) emoties en problemen doen zich altijd wel eens voor. Het is de manier waarop je er mee omgaat. Ga in de eerste plaats na welk gevoel of probleem je precies aanzet om te eten. Probeer dat probleem zelf op te lossen in plaats van een nieuw record chips eten te veroveren.
  • Probeer daarnaast ook je ‘emotionele honger’-signalen te herkennen. Heb je bijvoorbeeld altijd trek in een groot pak friet als er iets vervelend op het werk is gebeurd? Loop dan in een boog rond de frituur als je naar huis gaat.

  • Haal de dingen die je eet bij emotionele honger vooral niet in huis. De verleiding wordt des te kleiner.
  • Af en toe mag je jezelf natuurlijk wel eens verwennen. Je kan jezelf niet altijd alles ontzeggen. Gun jezelf af en toen iets klein dat je graag eet. Zo voorkom je geheime eetbuien.
  • Zoek naar alternatieven. Een warm bad, een eindje gaan lopen (of heel hard rennen), een telefoontje met een vriend(in), een leuke film, … kunnen misschien ook al helpen om je terug wat beter te voelen. Deze dingen kunnen ook als afleiding dienen op moeilijke momenten. 

Verschenen op 8 november 2010 en herzien op 17 december 2015 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230