Welke voeding na gastric bypass

Na een gastric bypass operatie volg je best de voedingsadviezen van je behandelende arts en begeleidende diëtiste. Hieronder meer info over de gangbare voedingsadviezen in deze situatie.

Voedingsadviezen

Gastric bypass

Uit de studie van ons ziekenfonds blijkt dat meer en meer patiënten opteren voor een gastric bypass. Wanneer men kijkt naar de heringrepen dan ziet men meestal een switch van maagband naar gastric bypass. De Gastric Bypass operatie creëert met behulp van nietjes een nieuw klein maagreservoir dat volledig gescheiden is van de rest van de maag.
De dunne darm wordt op een welbepaald punt doorgesneden en vervolgens omhooggetrokken om op de nieuwe maaguitgang van deze kleine maagreservoir te worden gehecht.  Dit alles zorgt ervoor dat je minder kan eten en lang een vol gevoel hebt. Een gedeelte van de dunne darm is niet meer bruikbaar, waardoor er ook minder voedingsstoffen worden opgenomen.

De ingreep is ingrijpend, maar kan meestal laparoscopisch (sleutelgatoperatie) worden uitgevoerd.

Door de verminderde opname van voedingsstoffen, kunnen eventuele tekorten optreden. Zoals een tekort aan voedingsstoffen zoals vitamine D, vitamine B12, foliumzuur, ijzer, zink, calcium en eiwitten. Regelmatige controle bij de behandelende arts (of chirurg), voedingsadvies bij een diëtiste en regelmatige bloedafname helpen om deze tekorten te voorkomen of aan te pakken.

Voor heel wat zwaarlijvige mensen kan een gastric bypass de ‘beste’ oplossing zijn. Denk er wel aan dat een operatie het probleem niet voor altijd oplost. Obesitas is een chronische ziekte die een levenslange behandeling of opvolging vereist. Zonder duurzame nieuwe eetgewoonten en zonder extra lichaamsbeweging komen de kilo’s er na enkele jaren (gedeeltelijk) terug bij. Uit de studie van ons ziekenfonds blijkt dat heel wat patiënten klagen over het gemis aan opvolging. Deze raadgevingen zouden deze patiënten moeten helpen hun gewicht te behouden.

Algemeen voedingsadvies

 • Onmiddellijk na de operatie wordt vaak gestart met een vloeibare en daarna een zacht gepureerde voeding. Geleidelijk aan schakel je over naar een vastere voeding. Bij de overschakeling van vloeibaar naar vast voedsel, volg je best nauwkeurig het advies op van de diëtiste die jou begeleidt bij deze operatie.
 • Bij de overschakeling naar een vastere voeding geldt als basis : een gezonde caloriearme voeding in combinatie met beweging.

Praktische tips voor bij de broodmaaltijd

 • Kies donker brood. Dit geeft een beter verzadigingsgevoel dan wit brood. Bovendien leveren de donkere broodsoorten meer vitaminen, mineralen en vezels. De hoeveelheid die je hiervan kan eten, zal zeer beperkt zijn. Vaak gaat dit maar over 1 tot 2 sneden. Gebruik geen brood dat heel vers is. In de meeste gevallen verteert dit niet goed en te vers brood kan blijven steken rond de maaguitgang. Best eet je brood van minstens 1 dag oud of geroosterd brood. Sandwiches worden meestal niet verdragen.
 • Maak gebruik van een kleine hoeveelheid minarine om te smeren. Deze kleine hoeveelheid vetstof levert essentiële vetzuren en vetoplosbare vitaminen. Kies een zachte minarine.
 • Geef de voorkeur aan mager beleg, magere kazen of confituur met een verlaagd suikergehalte. Choco, speculaaspasta of ander zoet beleg is niet aan te raden.
 • Indien je het goed verdraagt, kan je bij de broodmaaltijd een rauwkostslaatje eten met een mager slasausje.

Praktische tips voor bij de hoofdmaaltijd

 • Je kan een magere ongebonden soep eten. Liefst een uur op voorhand.
 • Probeer dagelijks een stuk mager vlees of gevogelte of vis bij de hoofdmaaltijd te eten. Vermijd wel draderig vlees. Dit verteert in doorgaans moeilijker. Denk hierbij aan rosbief, biefstuk, kotelet,… Ook bruine korsten bij het bakken van vlees worden moeilijker verteerd.
 • Zorg dagelijks voor groenten bij de hoofdmaaltijd.
 • Best neem je geen sauzen of spring je matig om met magere sauzen.

Praktische tips voor bij een tussendoortje

 • Een gezond tussendoortje tussen de maaltijden is bijvoorbeeld een stuk fruit, een mager melkproduct, een glas halfvolle of magere melk, een tas soep,…
 • Best neem je geen tussendoortje onmiddellijk na de maaltijd.
 • Indien je een gewoon stuk fruit niet verdraagt, kan je starten met opgelegd fruit op eigen sap. Daarna kan je geleidelijk aan overstappen naar een goed rijp stuk fruit dat je schilt.

10 gouden tips:

1. Maak gebruik van kleine porties, zowel bij de broodmaaltijd als bij de hoofdmaaltijd. Neem geen nagerecht, anders wordt de maaltijd te groot. Je kan wel kiezen voor een gezond tussendoortje. Respecteer het beperkte maagvolume. Pas je eetgedrag aan. Leer inzicht te krijgen in het volume dat je zonder problemen kan innemen. Stop met eten als je een ‘vol’ gevoel hebt.

2. Kauw steeds goed en eet langzaam. Neem voldoende tijd om rustig te eten, zowel voor de maaltijden als voor de tussendoortjes. Vermijd stress en onaangename discussies aan tafel. Vermijd ook lezen en tv kijken wanneer je eet. Dit blijft belangrijk. Zowel onmiddellijk na de operatie als jaren nadien.

3. Zware, vetrijke maaltijden vermijd je best, zoals friet, pizza, …

4. Ook suikers vermijd je best. Vooral suikers in vloeibare vorm zoals frisdrank, fruitsap, milk shake,…

5. Eet voldoende vezels. Dit betekent donker brood, dagelijks groenten en fruit, volkoren pasta, volkoren rijst,… Het kan zijn dat je in het begin de donkere soorten nog niet verdraagt. Je kan in dat geval starten met de witte soorten en de donkere soorten geleidelijk aan inbouwen.

6. Zorg voor voldoende eiwitten. Door een verminderde opname van eiwitten uit de voeding, is de kans groot dat het lichaam verzwakt door afbraak van eigen spierweefsel. Eiwitten ga je vooral terugvinden in mager vlees, melk en melkproducten.

7. Drink niet tijdens de maaltijd maar 20 minuten of een half uur op voorhand of een half uur erna.

8. Leer een onderscheid maken tussen echte honger en zin in zoetigheid. Zoetigheden mogen de maaltijd niet vervangen.

9. Uit eten gaan kan nog, maar met mate. Je kan kiezen voor twee voorgerechten in plaats van een voorgerecht en een hoofdschotel.

10. In sommige gevallen is een vitamine- en mineralensupplement noodzakelijk. Probeer met een gezonde voeding zo veel mogelijk tekorten te voorkomen. Een regelmatige bloedafname zal uitwijzen of je al dan niet een supplement nodig hebt.

 

Dumpingssyndroom

Dumpingssyndroom

Een vaak voorkomende klacht na een gastric bypass is het dumpingssyndroom. Vooral wanneer je te veel of te zoet gegeten hebt. Ongemakken die hierbij gepaard gaan zijn:
 • buikpijn
 • een opgeblazen gevoel
 • misselijkheid
 • hartkloppingen
 • trillingen
 • zweten
 • flauwvallen,… 

Dit komt door een te snelle maaglediging. Het voedsel wordt niet meer in kleine hoeveelheden aan de dunne darm afgegeven. Integendeel, grotere brokken komen onverteerd in de dunnedarm terecht.

Tips om dumping te voorkomen:

 • Eet traag en rustig. Kauw het voedsel goed. Geen grote brokken doorslikken.
 • Drink niet tijdens of vlak na de maaltijd. Wacht 20 tot 30 minuten.
 • Soep niet net voor de maaltijd drinken, maar een uur op voorhand.
 • Aangezien de nieuw gevormde maag zeer klein is, eet je best 6 tot 8 kleine maaltijden per dag in plaats van 3 grotere maaltijden per dag. Te grote porties geven meer kans op dumping. Frequent kleinere maaltijden vergroten ook de mogelijkheid om alle noodzakelijke voedingsstoffen aan te brengen.
 • Vetrijke maaltijden (pizza, friet,…) en vetrijke producten (chocolade, croissants, cake, gebak,…) worden minder goed verteerd en minder goed opgenomen. Ze vergroten ook de kans op dumping.  
 • Vermijd suikerrijke voedingsmiddelen zoals gewone suiker, bruine suiker, kandijsuiker, suiker in cake, koek, chocolade, frisdrank, …
 • Geef de voorkeur aan volkoren producten (indien deze goed verdragen worden) zoals donker brood, volkoren pasta, volkoren rijst …Deze gaan minder snel dumping veroorzaken dan hun geraffineerde witte soorten.

Verschenen op 17 april 2014 en herzien op 4 juli 2018 met medewerking van Claudia Fripont, diëtiste

Geïnteresseerd in gezonde nieuwtjes?

In onze nieuwsbrieven
over gezondheid, rugklachten of diabetes vind je alles.

Test je eetgewoonten

Bekijk onze 20 gratis testen rond voeding.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230