Eosinofiele oesofagitis

​Eosinofiele oesofagitis is een apart soort plaatselijke voedselallergie. Ze veroorzaakt een chronische ontsteking van de slokdarm. De slokdarm is de buis waardoor ons eten van de mond naar de maag gaat. De aandoening komt zowel bij kinderen als bij volwassenen voor. Ze wordt de laatste tien jaar steeds vaker ontdekt.

 

​Klachten

  • Je kan niet goed meer slikken.
  • Je hebt het gevoel dat je eten niet goed zakt.
  • Kinderen kunnen hun eten weigeren of het uitspugen.
  • Voedsel blijft letterlijk vastzitten in de slokdarm. Soms moet het zelfs op de spoedafdeling van het ziekenhuis voorzichtig naar de maag geduwd worden.

Oorzaak

Eosinofielen zijn een bepaald soort afweercellen die betrokken zijn bij allergieën. Ze stapelen zich op in de slokdarm en beschadigen het slijmvlies ervan. Daardoor wordt de slokdarm nauwer en minder beweeglijk.
Het is een plaatselijke allergische reactie op een of meer voedingsmiddelen. Mensen met eosinofiele oesofagitis hebben vaak ook last van andere allergieën, die zich op een andere manier uiten.  

Diagnose

Een gastroscopie: De dokter kijkt door een flexibele buis met een camera in de slokdarm en haalt een beetje van het slijmvlies weg. Dat wordt daarna onder een microscoop onderzocht om te zien of het veel eosinofielen bevat.  

Behandeling

  • Een dieet dat de zes belangrijkste allergene voedingsmiddelen uitsluit: tarwe, soja, schelpdieren, vis, noten en eieren. Heb je daarna geen klachten meer, dan kun je de verboden voedingsmiddelen een voor weer uitproberen. Meestal veroorzaken ze immers niet alle zes problemen, maar moet je er maar enkele vermijden.
  • Geneesmiddelen: plaatselijke geneesmiddelen op basis van cortisone werken ook erg goed.

Verschenen op 5 november 2015 met medewerking van professor Daniel Urbain, diensthoofd maag- en darmziekten, UZ Brussel

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230