Glutensensitiviteit

​Glutensensitiviteit is een apart soort glutenintolerantie. Ze wordt ook niet-coeliakie gerelateerde glutensensitiviteit genoemd, omdat medische onderzoeken geen bewijs van coeliakie vinden. Je darm is dus niet ontstoken en je hebt niet de typische antistoffen in het bloed. Toch verdraag je niet goed gluten. Wanneer je ze eet, krijg je symptomen die erg lijken op die van het prikkelbare darmsyndroom.

 


 

 


Wat zijn gluten?

Gluten zijn eiwitten. Ze zijn een bouwstof van de graansoorten tarwe, gerst en rogge, net als van de oude tarwerassen spelt en kamut. Gluten maken deeg elastisch en brood luchtig, maar ze zijn nogal moeilijk te verteren.

Oorzaak van glutensensitiviteit

De precieze oorzaak is nog onbekend.

Behandeling glutensensitiviteit

Twee diëten zijn mogelijk:

  • Het glutenvrije dieet zoals gevolgd door mensen met coeliakie.
  • Het laag FODMAP-dieet. Dat is glutenarm, maar niet helemaal glutenvrij. Het wordt ook gebruikt bij het prikkelbare darmsyndroom.
 

Verschenen op 11 september 2015 met medewerking van dr. Elisabeth De Greef, Staflid kindergastro-enterologie, UZ Brussel

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230