Bevallen van een meerling

Als je zwanger bent van een drieling of meerling, zal je bijna zeker bevallen met een keizersnede. 

Vaginale bevalling toch mogelijk?

Bij een tweelingzwangerschap wordt in de eerste plaats naar de ligging van de baby’s gekeken om te bepalen of een vaginale bevalling mogelijk is.

Als beide baby’s met hun hoofd naar beneden liggen, kan je de mogelijkheid van een vaginale bevalling met je arts bespreken. Naast de ligging van de baby’s zal hij de andere factoren van jouw zwangerschap in overweging nemen in zijn beslissing om al dan niet tot een (geplande) keizersnede over te gaan.

Als blijkt dat een vaginale bevalling mogelijk is, kan de situatie tijdens de bevalling nog altijd aanleiding geven tot een keizersnede. Pin je dus niet te hard vast op de ene of de andere bevallingswijze.

Bij een vaginale bevalling, verloopt de geboorte van de eerste baby net zoals bij een gewone zwangerschap. De geboorte van de tweede baby volgt snel op de eerste geboorte, vaak al na ongeveer 10 minuten. Dit komt omdat de baarmoeder onmiddellijk na de eerste bevalling al kleiner wordt, de placenta minder bloed en de baby minder zuurstof krijgt.  

Wat als de baby's in stuit of dwars liggen?

Als minimaal een van de baby’s in stuit of dwars ligt, is de kans groter dat de baby’s met een keizersnede ter wereld gebracht zullen worden.

Wat als de baby's te vroeg worden geboren?

Als de baby’s prematuur geboren worden, kan het zijn dat de mogelijkheden anders zijn. Bespreek ruim op voorhand de mogelijkheden met je gynaecoloog.

 

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230