De fasen van de bevalling

Voorweeën

Tijdens de laatste weken van de zwangerschap is het heel normaal dat je af en toe last hebt van voorweeën of oefenweeën. Deze maken het lichaam als het ware klaar voor de bevalling en komen vaak ’s avonds en ’s nachts voor. Voorweeën zijn onregelmatig en minder pijnlijk dan “echte” weeën. Ze nemen ook niet toe in intensiteit en duur. Een douche of bad kan helpen om de voorweeën te verminderen.

Wanneer nadert de bevalling?

Veel aanstaande moeders vragen zich af of ze wel gaan weten wanneer ze naar het ziekenhuis moeten vertrekken of wanneer ze de arts of vroedvrouw moeten contacteren om de start van de bevalling te melden. Vooral bij een eerste kindje is dit een vraag die veel voorkomt: men weet immers niet hoe weeën voelen en hoe het hoort te voelen. Bespreek je vragen zeker met je gynaecoloog of vroedvrouw.

Het verliezen van de slijmprop met wat bloed wijst erop dat de baarmoederhals zich langzaam opent. De hoeveelheid bloedverlies is niet groter dan bij beginnende maandstonden. Het verlies van de slijmprop kondigt het einde van de zwangerschap aan, maar de bevalling kan nog enige tijd op zich laten wachten.

Over het algemeen wordt er aangeraden om in volgende gevallen naar het ziekenhuis te vertrekken of je vroedvrouw te bellen.

  • Wanneer de weeën om de vijf minuten komen en dit gedurende een uur. Echte weeën zijn te vergelijken met hevige menstruatiepijn: de onderbuik wordt hard en er ontstaat een knagende pijn in de onderrug of buik die geleidelijk naar de gehele baarmoederzone uitbreidt.

  • Als de vliezen breken (en verlies van vruchtwater).

  • Bij bloedverlies.

Fasen van de vaginale bevalling

Elke bevalling gebeurt volgens een vast stramien. Hoelang de verschillende fasen echter duren hangt af van vrouw tot vrouw en van bevalling tot bevalling. Over het algemeen kan men stellen dat de geboorte van een eerste kind langer duurt dan de bevalling van een volgend kindje.

Ontsluitingsfase

Door middel van de ontsluitingsweeën zal de baarmoederhals verstrijken en de baarmoedermond zich openen tot hij voldoende groot is om het kindje te laten geboren worden. Men spreekt over volledige ontsluiting wanneer deze 10 cm heeft bereikt. Dit zal worden gecontroleerd door de vroedvrouw of arts.

Uitdrijvingsfase

Na de ontsluitingsfase gaan de weeën vanzelf over in persweeën. Vele vrouwen omschrijven dit gevoel alsof ze heel dringend naar het toilet moeten. Die persdrang is niet te negeren en zorgt er voor dat de baby naar buiten geduwd wordt. De druk op de vagina en anus is soms zo groot dat er gevaar is voor scheuren. In dat geval, of om het geboortekanaal te vergroten zal de arts een knip uitvoeren. Deze wordt nadien onder verdoving gehecht.

Wanneer de baby geboren is en alles in orde is, wordt hij op de borst van de mama gelegd. In vele gevallen mag de vader de navelstreng doorknippen. Op dat moment zal je pasgeboren baby voor het eerst zelfstandig ademen.

Nageboorte

Na de geboorte van de baby zijn de weeën jammer genoeg nog niet onmiddellijk achter de rug. Ongeveer 10 à 30 minuten na de geboorte worden de placenta en de vliezen geboren. De placenta wordt goed nagekeken, achtergebleven delen kunnen immers infecties en bloedingen veroorzaken.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230