Episiotomie of de knip

Een episiotomie of een knip is het inknippen van het gebied rond het perineum. Net voordat de baby geboren wordt, ontstaat er immers een grote druk op het perineum. Zo kan het weefsel van de vagina uitscheuren of zelfs doorscheuren tot de anus. De verloskundige zal het risico op een ernstige scheur inschatten en zo beslissen om al dan niet een ‘knip’ te zetten. Deze knip gebeurt altijd onder lokale verdoving.

Wanneer?

De verloskundige zal uiteindelijk beslissen of je een knip krijgt of niet. Dit gebeurt echter vaker als:

  • er een ernstig risico is op een ernstige vorm van inscheuren

  • het een eerste kind is

  • de bevalling een vacuümverlossing is

  • de baby in nood is

Voordelen

Een knip zorgt voor extra ruimte voor het hoofdje van je baby. Bovendien verkleint de kans op inscheuren maar verdwijnt ze niet. Een gecontroleerde incisie geneest vlotter dan een spontane scheur.

Voor de baby kan een knip ook voordelig zijn. De knip versnelt de indaling en kan bijvoorbeeld bij onvoldoende zuurstoftoevoer worden toegepast.

Genezing

Na de geboorte wordt de knip van binnenuit naar buiten toe gehecht. Eerst de vaginawand, dan de spieren en als laatste de huid. Over het algemeen gebruikt men hechtingen die vanzelf verteren. Je arts of vroedvrouw zal je de nodige adviezen geven over de verdere verzorging van de wonde.

De eerste maanden kan het litteken inwendig nog gevoelig zijn. Dit komt door het bindweefsel dat ontstaan is op de plaats van de knip. Hierdoor kan bijvoorbeeld geslachtsgemeenschap pijnlijk zijn. In de meeste gevallen versoepelt het weefsel en verstrijkt het litteken. 

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230