Keizersnede

Soms is een bevalling via de vagina niet mogelijk of houdt het te grote risico’s in voor jou of je baby. Een keizersnede wordt dan geadviseerd. Omdat bij een keizersnede complicaties kunnen optreden, wordt de ingreep alleen uitgevoerd als er een goede reden voor is.

De meest voorkomende redenen zijn een ongunstige ligging van de baby (stuit- of dwarsligging) of een te trage vordering van de bevalling.

Gepland of onverwacht?

Soms wordt al voor of tijdens de zwangerschap duidelijk dat een keizersnede noodzakelijk is, bijvoorbeeld als een vleesboom in de buik van de moeder de indaling van de baby verhindert, als de baby in stuitligging ligt, of als er complicaties zijn zoals een placenta die niet goed functioneert. In deze gevallen spreekt men van een geplande keizersnede.

Vaak wordt echter pas tijdens de bevalling duidelijk dat een keizersnede nodig is. Dit noemt men een secundaire keizersnede. De meest voorkomende redenen daarvoor zijn het niet vorderen van de bevalling en/of dreigend zuurstofgebrek van het kind.

Vrouwen die al tijdens de zwangerschap weten dat hun baby met een keizersnede ter wereld zal komen, kunnen zich daar tijdens de zwangerschap op voorbereiden. Dit zorgt er soms ook voor dat zij de ingreep beter kunnen verwerken dan wanneer de operatie onverwacht moet gebeuren.

Voorbereiding

Het is aan te raden om de keizersnede indien mogelijk te bespreken met je gynaecoloog. Zo krijg je de kans om je vragen en twijfels op voorhand uit te klaren. Dit neemt de spanningen en angsten die met de ingreep gepaard gaan voor een gedeelte weg.

Zoals bij elke operatie zal voor een keizersnede je algemene gezondheidstoestand onderzocht worden. Er wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd, je bloed wordt nagekeken en de verdoving wordt besproken.

Op de dag van de operatie is het nodig dat je nuchter bent. Dit wil zeggen dat je ten minste zes uur voor de operaties niets meer mag eten of drinken. Vaak scheert de verpleegkundige je schaamhaar gedeeltelijk of geheel weg. Indien je het hier moeilijk mee hebt, kan je ook vragen of je dit zelf mag doen. Sieraden, haarspelden, make-up en contactlenzen moeten verwijderd worden voor de operatie.

Bij een ongeplande keizersnede gebeuren deze voorbereidingen vaak in een sneller tempo. Omdat je dan vaak niet nuchter bent, krijg je soms een vloeistof te drinken om het maagzuur te neutraliseren.

Verdoving

Bij een keizersnede zijn twee soorten verdovingen mogelijk: narcose of een ruggenprik. Welke van de twee methoden geadviseerd wordt, is onder andere afhankelijk van de reden voor de keizersnede, de mate van spoed, en de gebruikelijke gang van zaken in het ziekenhuis. Slechts zelden wordt er nog een keizersnede uitgevoerd onder algemene narcose. In het merendeel van de gevallen volstaat een ruggenprik. Dit heeft als grote voordeel dat je de geboorte van je kind bewust meemaakt en dat je partner bij je kan blijven tijdens de operatie.

Operatie

De gynaecoloog maakt bijna altijd een horizontale snede in de onderbuik van ongeveer 10 à 15 cm. Deze snede wordt laag gemaakt zodat het litteken na genezing bijna niet zichtbaar is en verdwijnt onder je ondergoed of bikinibroekje.

Na de huid worden ook vetweefsel en bindweefsel doorgesneden en worden de buikspieren opzij geschoven. Daarna opent de gynaecoloog de buikholte en haalt je kindje via een snede in de baarmoeder naar buiten. Hiervoor is wat kracht nodig, er wordt dus wat getrokken en geduwd op je buik. Dit kan onaangenaam zijn, maar doet geen pijn.

Eens je baby geboren is, wordt de navelstreng doorgeknipt. Omdat alles steriel moet blijven, mag de vader dit niet zelf doen, zoals wel vaak voorkomt bij een vaginale bevalling. Daarna wordt ook de placenta manueel verwijderd. Ten slotte worden alle lagen opnieuw gehecht.

De operatie zelf duurt slechts een 10-tal minuten. Het hechten kan een half uur tot drie kwartier in beslag nemen.

Na de keizersnede

De eerste dagen zal je nog pijn ondervinden van de ingreep. Vooral rechtstaan en wandelen, zullen pijn doen. Toch is het belangrijk dat je de tweede dag al even rechtstaat en onder begeleiding van de verpleegkundigen probeert om enkele stapjes te zetten.

Na één of twee dagen beginnen de darmen terug te werken en mag je voorzichtig terug beginnen eten. De wonde zal nog een 6 tot 8 weken pijnlijk blijven. Het is dan ook belangrijk dat je thuis nog voldoende rust en voorzichtig bent met het tillen van zware zaken. Voor een gezin met meerdere kinderen is gezinshulp daarom geen overbodige luxe!

Eens keizersnede, altijd keizersnede?

Dit hangt volledig af van de reden waarom de eerste keizersnede nodig was. Bij een stuitligging is er bijvoorbeeld geen enkele reden om de volgende bevalling opnieuw via een keizersnede te laten verlopen. Bij een te nauw bekken is dat meestal wel zo.

Je kan bij de nacontrole altijd met je gynaecoloog bespreken hoe groot de kans is dat je een volgende keer een vaginale bevalling kan meemaken.

Emoties rond de keizersnede

De beleving van een keizersnede wisselt sterk van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen hebben er totaal geen problemen mee, anderen hebben het gevoel dat hun lichaam het laat afweten en dat ze niet kunnen “afmaken” waar ze aan begonnen zijn.

Een keizersnede wordt alleen uitgevoerd als het echt nodig is. Het is dus het beste voor jou en je baby. Schuldgevoelens zijn hier totaal niet op zijn plaats.

Bespreek in ieder je geval je gevoelens rond de keizersnede met je gynaecoloog.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230