Manieren om te bevallen

In Westerse landen is er lange tijd een tendens geweest om vrouwen horizontaal te laten bevallen. Vaak onderging de vrouw in die tijd de bevalling en was er weinig inspraak mogelijk. Gelukkig liggen deze ideeën stilaan achter ons en hebben bevallende vrouwen weer een keuze. Natuurlijk is het in sommige situaties niet mogelijk of veilig. Vraag in dat geval uitleg aan je vroedvrouw of arts.

Wij sommen de meest voorkomende manieren van bevallen voor je op.

Horizontaal

De meeste vrouwen die horizontaal bevallen, liggen op hun rug of hun zij. Voordeel is dat de verloskundige een beter zicht heeft op het verloop van de bevalling en dat je tussen de weeën door achterover kunt gaan liggen om even bij te komen. In vele ziekenhuizen wordt deze houding nog standaard toegepast.

Verticaal

Verticaal bevallen heeft het voordeel dat het bekken verder opengaat en er dus meer ruimte is in het geboortekanaal. Je kan op deze manier ook optimaal gebruik maken van de zwaartekracht. De meeste vrouwen die verticaal bevallen, doen dit op een baarkruk. Dit is een soort kleine stoel met een opening erin. Als je staand wil bevallen maar er is geen baarkruk voorhanden, dan kan je eventueel hurkend bevallen. Meestal is dit wel een moeilijke houding om lang vol te houden en dus enkel geschikt voor korte bevallingen.

Bevallen onder water

Je kan ook kiezen voor een bevallingsbad. Sommige vrouwen blijven enkel in het bad tijdens de ontsluitingsfase, andere bevallen ook daadwerkelijk in het bad. Het warme water werkt ontspannend en je kan je vrijer bewegen. Hierdoor worden de weeën als minder pijnlijk ervaren. Als je thuis bevalt kan je zo’n bad huren of aankopen. Ook in sommige ziekenhuizen kan je kiezen voor een onderwaterbevalling. Vraag bij een bevalling in het ziekenhuis ook na of je in het bad mag bevallen. Soms is dit immers niet mogelijk.

 

Soms gaat het niet zoals je wilde

Welke manier van bevallen je ook kiest, wees niet teleurgesteld als je uiteindelijk op een andere manier bevalt. Vaak voelt wat je voordien heerlijk leek helemaal niet goed op het moment zelf. Soms zijn er ook complicaties waardoor niet elke manier van bevallen mogelijk is. Heb je het moeilijk na je bevalling, praat hier dan zeker over met je partner en arts. Deze laatste kan je ook uitleggen waarom bepaalde zaken niet mogelijk waren.

 

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230