Pijn tijdens de bevalling

Wanneer de weeën regelmatig komen en de bevalling begonnen is, neemt vaak ook de pijn toe. Veel vrouwen zijn angstig voor deze pijn en merken een soort weerstand. Dit is heel menselijk: je lichaam moet wennen aan de nieuwe sensatie. Probeer je echter niet te verzetten tegen de pijn want door adrenaline wordt het net ondraaglijker.

Wanneer je je lichaam de kans geeft om te wennen aan de pijn zal het natuurlijke pijnstillers (endorfine) aanmaken. Eens je in een natuurlijke cadans zit, gaat het voor de meeste vrouwen doorgaans beter.

Om met pijn om te gaan zijn er verschillende hulpmiddelen, gaande van natuurlijke tot medicamenteuze. Hieronder worden de meest voorkomende kort uitgelegd. Voor welke aanpak je ook denkt te kiezen, weet dat je tijdens de bevalling je keuze nog kan wijzigen.

Ademhalingstechnieken

Het is belangrijk om tijdens de weeën goed door te ademen. Wanneer je je adem inhoudt, verkramp je, waardoor je meer pijn zal ervaren. Door op een goede manier te ademen kan je je beter op de pijn en de wee concentreren. Probeer er op te letten dat je zo lang mogelijk over een uitademing doet. Je zal merken dat naarmate de ontsluiting vordert, je ademhaling vanzelf sneller zal gaan en je meer geluid zal maken.

Belangrijk bij ademhalingstechnieken is dat je vooral gebruikt maakt van een natuurlijke ademhaling en niet teveel met de techniek in je hoofd zit. Het doel is net dat je door rustig te ademen je lichaam makkelijker ontspant. Dit gaat niet wanneer je in je hoofd bezig bent met allerlei technieken.

Warm bad

Net als ademhalingstechnieken kan ook een warm bad zorgen voor dat ontspannen gevoel dat je nodig hebt tijdens je bevalling. Warm water staat als middel tegen pijn op de tweede plaats. Geen wonder dat er steeds meer en meer kraaminstellingen zijn waar een bevallingsbad aanwezig is. Tijdens goede weeën mag je in principe altijd in bad gaan, tenzij de vliezen gebroken zijn en er nog geen weeën zijn. Vraag bij twijfel raad aan je vroedvrouw of arts.

Ruggenprik

Soms is de bevalling zo pijnlijk, of ben je zo uitgeput dat er wordt gekozen voor een ruggenprik of epidurale verdoving. Dit is de meest gebruikte en meest effectieve medicamenteuze pijnbestrijding in Belgische ziekenhuizen.

Ter hoogte van je middel wordt een vloeistof in je wervelkolom gespoten. Hierdoor worden de zenuwbanen die naar je onderlichaam lopen verdoofd. Dit wordt uitgevoerd door de anesthesist. Naast het slangetje in de rug met verdoving krijgt de vrouw ook nog een blaaskatheter. Door de verdoving voelt de vrouw immers ook geen plasdrang. Er wordt regelmatig gecontroleerd of de harttonen van de baby en de bloeddruk van de moeder nog normaal zijn.

De verdoving kan starten wanneer je er behoefte aan hebt, maar bij voorkeur tijdens de tweede helft van de ontsluiting. Ze duurt tot de bevalling helemaal eindigt. Dit is tot na het verlies van de moederkoek en het  eventuele hechten. De verdoving vroeger onderbreken is zinloos.

Opgelet. Een ruggenprik kan ervoor zorgen dat je geen behoefte voelt om te beginnen persen. Wanneer je na een uur nog geen spontane nood voelt om te persen, zal het medisch personeel je begeleiden en je vragen toch te persen.

Bron: SMULDERS (B.). Veilig bevallen.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230