Premature baby

Wanneer je baby geboren wordt voor een zwangerschapsduur van 37 weken, spreekt men over een premature baby. Wordt hij geboren voordat je 30 weken zwanger bent, dan spreekt men van extreme prematuriteit. Afhankelijk van de leeftijd bij zijn geboorte zal de baby meer of minder bijkomende problemen ondervinden. Sommige kleintjes zullen enkel nog wat moeten aansterken in de couveuse, terwijl bij andere veel extra zorgen komen kijken. Voor ouders is het vaak moeilijk omgaan met de kwetsbaarheid van een premature baby.

Ademhaling

Typisch voor premature baby’s is dat ze oppervlakkig en kort ademen. Soms kan er ook sprake zijn van apneu (het vergeten ademen). Ademhalingsproblemen komen vaak voor en worden opgelost door de baby te helpen met ademhalen. Er wordt hem zuurstof toegediend of wanneer hij helemaal niet zelfstandig ademt wordt hij aangesloten op een beademingstoestel die de ademhalingsfunctie overneemt.

Lichaamstemperatuur

Bij vroeggeboren baby’s is het reguleren van de eigen lichaamstemperatuur nog niet optimaal: de huidoppervlakte is relatief groot en het percentage vetweefsel klein. Vandaar dat ze verzorgd worden in een couveuse, zodat hun temperatuur behouden blijft.

Risico op infecties

Daarnaast is er bij premature baby’s extra waakzaamheid omtrent het risico op infecties. Hun afweermechanisme is immers nog niet in staat om adequaat te reageren. Bij de minste infectie (bv. koorts) zal om die reden met antibiotica gestart worden.

Gevoelens van de ouders

Vaak draait het leven van ouders 100 % rond de zorg voor hun premature baby. Daardoor wordt wel eens vergeten om te luisteren naar de gevoelens van de ouders. Ouders kunnen angstig, overrompeld en teleurgesteld zijn. Hun baby ziet er ook nog niet uit als een echte pasgeborene: zijn huid is misschien nog doorzichtig, zijn hoofd veel groter dan bij een voldragen kind,… Het is allemaal overweldigend. Het is belangrijk dat ouders steun vinden bij elkaar en bij het verzorgend personeel. Daarnaast kunnen ook hulpgroepen een steun zijn. Ouders kunnen bijvoorbeeld terecht bij de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen (www.vvoc.be).

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230