Revalidatie na botbreuk

 

​Stramheid van de ledematen en de gewrichten voorkom en behandel je met oefentherapie bij een kinesitherapeut. Je gebruikt en belast geleidelijk aan het getroffen lichaamsdeel. Hoe snel alles mag, hangt af van de breuk in kwestie. Daarom moet je goed luisteren naar je dokter en kinesist.

Het is onvoorspelbaar wie stram zal zijn na de immobilisatie. Ook al was het gewricht niet zwaar beschadigd en correct behandeld, toch kan je achteraf strammer zijn dan iemand met een ernstiger breuk. Een zekere aanleg speelt ook mee. De een heeft daardoor een maandenlange revalidatie nodig, terwijl bij de ander alles meteen weer soepel beweegt. 

Hoe snel geneest het?

  • Kinderen genezen het snelst, omdat hun cellen nog jong zijn en hun beenvlies veel dikker is dan dat van volwassenen.
  • Oude mensen genezen moeizamer. Hun botten zijn fragieler, omdat ze al ontkalkt zijn. Bovendien zijn hun doorbloeding en de capaciteit om zichzelf te genezen niet meer zo goed. Toch verloopt het genezingsproces op dezelfde manier als bij jonge mensen.
  • Ook mensen met een slechte bloedsomloop genezen trager. Zoals rokers en mensen met suikerziekte.

Verschenen op 10 april 2013 en aangepast op 27 oktober 2017 met medewerking van professor Jan Victor, diensthoofd afdeling orthopedie en traumatologie, UZ Gent

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230