Eenpersoonskamer of tweepersoonskamer?

​Bij aankomst in het ziekenhuis ga je eerst naar de dienst Opname om alle papieren in orde te brengen. Je krijgt er ook een opnameformulier. Op dit formulier duid je enkele belangrijke keuzes aan, die het prijskaartje van je opname bepalen.​​​​​​​​

Opnameformulier

​​

Wat is het opnameformulier?

Bij je opname vraagt het ziekenhuis jou om een opnameformulier of opnameverklaring in te vullen en te ondertekenen. Dat geldt voor elke soort opname: zowel een geplande opname als een spoedopname, zowel een daghospitalisatie als een langer verblijf.
 
Het opnameformulier geeft jou informatie over de keuzes die je kan maken en de kosten die eraan verbonden zijn. Kijk het opnameformulier dus goed na voor je het invult en ondertekent. Door je handtekening te zetten, ga je akkoord met de voorwaarden die in het formulier staan. Jijzelf krijgt ook een exemplaar van het opnameformulier mee.
 
Wil je het opnameformulier liever rustig thuis doorlezen? Vraag het dan op voorhand aan het ziekenhuis of bekijk het op de website van het ziekenhuis. Zo heb je nog tijd om vragen te stellen vóór je wordt opgenomen. Het ziekenhuis is verplicht om je uit te leggen wat er in het opnameformulier staat.
 
Elk ziekenhuis is verplicht om een standaard opnameformulier te gebruiken. Bekijk het standaardformulier.

Kamerkeuze

​​

Supplementen

Type kamer

Op het opnameformulier kies je een type kamer (eenpersoonskamer, tweepersoonskamer of gemeenschappelijke kamer). Je kamerkeuze is enorm belangrijk, want ze bepaalt of je supplementen moet betalen of niet. Die supplementen kunnen soms hoog oplopen.

De kostprijs verschilt dus naargelang het kamertype, maar de kwaliteit van de verzorging moet dezelfde zijn in alle kamertypes. Dat geldt zowel voor een daghospitalisatie als een hospitalisatie met overnachting(en).

Soorten supplementen

Er zijn 2 soorten supplementen: kamersupplementen en ereloonsupplementen. Kamer- en ereloonsupplementen betaal je volledig zelf, je krijgt hiervoor geen terugbetaling. Heb je een hospitalisatieverzekering? Kijk dan na tot welk maximumbedrag je de supplementen terugbetaald krijgt.
 
 • Kamersupplementen
   • Kies je voor een twee- of meerpersoonskamer? Dan mag het ziekenhuis jou geen kamersupplementen aanrekenen.
   • Kies je voor een eenpersoonskamer? Dan mag het ziekenhuis jou kamersupplementen aanrekenen. Je vindt het bedrag van het kamersupplement op het opnameformulier.
 • Ereloonsupplementen
   • Kies je voor een twee- of meerpersoonskamer? Dan mogen de artsen in het ziekenhuis jou geen ereloonsupplementen aanrekenen.
   • Kies je voor een eenpersoonskamer? Dan mogen alle artsen (geconventioneerde én niet-geconventioneerde artsen) jou ereloonsupplementen aanrekenen.
Hoeveel de arts jou mag aanrekenen, vind je terug op het opnameformulier. Een ereloonsupplement is uitgedrukt als een percentage van het wettelijke ereloon voor de arts.
 
Voorbeelden:
 
 • Het ereloonsupplement in ziekenhuis A is 150 %. Dat betekent dat je in een eenpersoonskamer een supplement van 1,5 keer het wettelijke ereloon uit eigen zak betaalt.
   • Het wettelijke ereloon voor een bevalling is 450 euro. Dat krijg je terugbetaald.
   • Daarbovenop betaal je in een eenpersoonskamer zelf een ereloonsupplement van 675 euro (1,5 keer 450 euro). Dat krijg je niet terugbetaald.
 • Het ereloonsupplement in ziekenhuis B is 200 %. Dat betekent dat je in een eenpersoonskamer een supplement van 2 keer het wettelijke ereloon uit eigen zak betaalt.
   • Het wettelijke ereloon voor een bypass-hartoperatie is 4400 euro. Dat krijg je terugbetaald.
   • Daarbovenop betaal je in een eenpersoonskamer zelf een ereloonsupplement van 8800 euro (2 keer 4400 euro). Dat krijg je niet terugbetaald.

Wat als je niet de kamer van je keuze krijgt?

In deze gevallen mag het ziekenhuis jou geen kamersupplementen en geen ereloonsupplementen aanrekenen:
 
 • Je kiest voor een twee- of meerpersoonskamer, maar je verblijft in een eenpersoonskamer omdat het kamertype van je keuze niet meer beschikbaar is. Je betaalt dan geen supplementen, want je hebt niet zelf voor een eenpersoonskamer gekozen.
 • Je kiest voor een eenpersoonskamer, maar je verblijft in een twee- of meerpersoonskamer omdat het kamertype van je keuze niet meer beschikbaar is. Je betaalt dan geen supplementen, want je verblijft niet in een eenpersoonskamer.
 • Je kiest voor een twee- of meerpersoonskamer, maar het ziekenhuis beslist dat je in een eenpersoonskamer moet verblijven door je gezondheidstoestand, de technische noodzaak van het onderzoek, de behandeling of het toezicht. Je betaalt dan geen supplementen, want je hebt niet zelf voor een eenpersoonskamer gekozen.
 • Je wordt opgenomen op een eenheid van intensieve zorg of een spoedgevallendienst. Dit gebeurt buiten je wil, dus kan je je kamertype niet zelf kiezen. Je hoeft dus geen supplementen te betalen.

Wat als je kamerkeuze verandert?

Als je kamerkeuze verandert in de loop van je verblijf, dan moet je altijd een nieuw opnameformulier invullen en ondertekenen. Anders kunnen er achteraf problemen zijn bij de aanrekening van supplementen.
 
Kijk goed na dat de datum en het tijdstip van je kamerverandering op het nieuwe opnameformulier vermeld staan. Bewaar jouw exemplaar van het opnameformulier goed en laat je factuur achteraf nakijken door ons ziekenfonds.

Vraag informatie vóór je tekent

Sommige artsen verplichten je om voor een eenpersoonskamer te kiezen, zodat ze (soms hoge) supplementen kunnen aanrekenen. Als je hierover een akkoord ondertekent, dan is er achteraf geen discussie meer mogelijk.
 
Onderteken nooit een formulier dat je niet begrijpt of waarmee je het niet eens bent. Vraag een blanco kopie en enkele dagen bedenktijd om te informeren naar de financiële gevolgen. Je kan ook altijd beslissen om een andere arts te kiezen. Vraag ook altijd een kopie van het document dat je ondertekend hebt.

Meer info?

Andere keuzes

Opname van een kind begeleid door een ouder (rooming-in)

Wil je als ouder bij je kind blijven tijdens zijn opname in het ziekenhuis? Duid dit dan aan op het opnameformulier.
 
 • Kies je een eenpersoonskamer voor je kind?
   • Het ziekenhuis mag jou als ouder kosten aanrekenen voor de extra maaltijden en een extra bed of zetel.
   • Het ziekenhuis mag wel ereloonsupplementen, maar geen kamersupplementen aanrekenen.
 • Kies je een twee- of meerpersoonskamer voor je kind?
   • Het ziekenhuis mag jou als ouder kosten aanrekenen voor de extra maaltijden en een extra bed of zetel.
   • Het ziekenhuis mag geen ereloonsupplementen en geen kamersupplementen aanrekenen.

Voeding

 • Moet je om medische redenen een dieet volgen? Laat het dan weten bij je opname. Het ziekenhuis mag jou hiervoor geen extra kosten aanrekenen.
 • Vraag je door je religieuze of filosofische overtuiging om specifieke voeding? Dan moet het ziekenhuis proberen aan je vraag tegemoet te komen. Het ziekenhuis mag jou hiervoor extra kosten aanrekenen.

Goederen en diensten die het ziekenhuis aanbiedt

Tijdens je verblijf in het ziekenhuis kan je om medische redenen of voor je comfort een aantal producten en diensten gebruiken (bijvoorbeeld kapper, pedicure, verzorgingsproducten).
 
Het ziekenhuis moet op het opnameformulier duidelijk vermelden waar je de lijst van deze producten en diensten met hun prijzen kan vinden. 

Morele, godsdienstige of filosofische bijstand

De grondwet bepaalt dat je overtuiging altijd gerespecteerd moet worden, ook in het ziekenhuis.
 
Bij de opname krijg je een formulier ‘Morele, godsdienstige of filosofische bijstand’. Op dat formulier kan je aanduiden of je bezoek wil ontvangen van een vertegenwoordiger van een religieuze eredienst of een moreel consulent. Natuurlijk kan je ook aanduiden dat je zo’n bezoek niet wil ontvangen.

Contacteer ons

Bond Moyson West-Vlaanderen

President Kennedypark 2
8500 Kortrijk

056 230 230